Versterking gaat tóch door voor huurders uit Middelstum

De sloop en nieuwbouw van zestien huurwoningen aan de Groensingel en Coendersweg in Middelstum gaat toch door. Dat liet wethouder Pier Prins (CDA) van Loppersum maandagavond weten tijdens de raadsvergadering.

De versterking werd vorige maand stilgelegd, omdat een deel van de huurders geen akkoord kon bereiken met Woongroep Marenland over de verhuisvergoeding.

Dubbele verhuizing

De vijf huurders vinden dat ze een te lage onkostenvergoeding krijgen voor de dubbele verhuizing. Ze moeten eerst naar een wisselwoning en na een jaar kunnen ze naar hun nieuwe huis.

De wettelijke vergoeding hiervoor is 6.095 euro. Daarbovenop krijgen de huurders 609,50 voor de verhuizing naar de tussentijdse wisselwoning. Marenland bood op het laatst maximaal 9.000 euro, maar dat is volgens de huurders nog steeds niet voldoende om alle kosten te kunnen dekken.

Eén lijn

Nadat de gesprekken over de versterking vorige maand klapten, deed wethouder Prins op aandringen van de raad nog één poging om het project vlot te trekken. Met succes: de huurders hebben nu met Marenland afgesproken om het versterkingsproces weer op te starten.

Er is echter nog geen akkoord over de verhuiskostenvergoeding. Marenland hoopt dit in een later stadium vast te kunnen leggen, zodat de versterking alvast kan beginnen.

Banden binnen D66

De huurders willen een hogere vergoeding afdwingen via minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. Zij wil voor alle corporaties één lijn trekken.

Bij de raadsvergadering deed Gretha Medema, een dochter van één van de huurders, een opmerkelijke oproep. Ze vroeg burgemeester Hans Engels persoonlijk om aan Ollongren te vragen of de huurders bij de gesprekken tussen de minister en de woningcorporaties mogen aanschuiven.

Gretha Medema spreekt burgemeester Hans Engels persoonlijk toe (foto Martin Drent)

Afbeelding

'Wij verzoeken u om uw invloed aan te wenden om vaart te krijgen in de gesprekken met de minister', zei Medema. Ze ziet zich gesterkt in een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die unaniem werd aangenomen door de Tweede Kamer. Die roept op om huurders mee te laten praten over de verhuiskostenvergoeding.

Boven de partijen

Engels was tot begin dit jaar Eerste Kamerlid namens D66, de partij van minister Ollongren. De burgervader wil die band echter niet inzetten voor de huurders uit Middelstum:

'Een burgemeester staat boven alle partijen. Als ik mij via interne partijlijnen bemoei met dit dossier, zal dat niet in mijn voordeel zijn. Zo werkt het bestuur niet', zei hij tijdens de raadsvergadering.

Ollongren naar Delfzijl

De huurders hopen desondanks op 14 november met de minister te kunnen praten. Dan komt Ollongren naar Groningen, onder meer voor de opening van een nieuw appartementencomplex in Delfzijl.

Lees ook:

- Huurders en corporatie in impasse: versterking 16 huizen maanden vertraagd
- Marenland en huurders doen laatste poging voor akkoord over verhuisvergoeding
- Minister Ollongren moet ook met huurders in gesprek over verhuisvergoeding

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok MIDDELSTUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws