Personeel wietproefcoffeeshops op cursus om verslaving te herkennen

Een bezoeker van een coffeeshop rookt een joint
Een bezoeker van een coffeeshop rookt een joint © Robin van Lonkhuijsen/ANP
Waarschuwende teksten op pakjes wiet, een verplichte cursus voor personeel van coffeeshops en een meldplicht bij het vermoeden van verslaving.
Dit zijn enkele voorwaarden voor de wietproef die in 2021 onder andere in de gemeente Groningen van start gaat.
Dat tekent de NOS op uit de brief die ministers Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Hierin staat ook dat zeker niet het beeld mag ontstaan dat de overheid cannabisgebruik stimuleert.

Over de wietproef

De wietproef houdt in dat er vanaf 2021 legaal wiet wordt verkocht in tien door de overheid aangewezen gemeenten.
Het gaat naast Groningen om Tilburg, Almere, Breda, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Zaanstad, Heerlen en Hellevoetsluis.
De wiet wordt geteeld door landelijke goedgekeurde telers.
Nu zijn de teelt en levering van cannabis aan coffeeshops verboden en wordt de verkoop aan gebruikers onder voorwaarden gedoogd.
In het regeerakkoord staat dat er experimenten worden gedaan met het telen van wiet onder regie van de staat en levering aan coffeeshops. De proef kwam in het regeerakkoord op verzoek van D66.
Doel van het experiment is om te onderzoeken of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet aan coffeeshops kan worden geleverd. Daarbij worden de effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid bekeken.

Gevaren van drugs

Naast de verplichte waarschuwingsboodschappen en personeelscursussen komt in alle coffeeshops voorlichtingsmateriaal over de gevaren van drugs te liggen.
Volgens de ministers moet het helder zijn dat de overheid 'het gebruik van wiet niet wil stimuleren (...) Cannabisgebruik kan leiden tot acute gezondheidsincidenten zoals ongevallen, angstaanvallen en psychose. Ook kan het gebruik tot verslaving en longaandoeningen leiden'.