Gemeentelijke schade boerenprotest loopt op tot 40.000 euro

De gemeente Groningen heeft 40.000 euro schade overgehouden aan het boerenprotest van maandag 14 oktober. De gemeente doet aangifte.
De schade die de gemeente heeft, bestaat uit 'zichtbare schades aan gras en groen' bij het Martinikerkhof, het Emmaplein en de Emma- en Heresingel.

Paaltjes

Ook is er schade ontstaan aan bomen en wortels. Andere schade, zoals omver gereden paaltjes, zegt de gemeente direct hersteld te hebben.

Handreiking boeren aannemen

'We hebben als gemeente besloten de eerder gedane handreiking van de boeren aan te nemen', zegt de woordvoerder over de kosten. Een aantal boeren bood aan zelf het beschadigde gras aan het Martinikerkhof te herstellen.
'We moeten de boeren nog uitnodigen voor een gesprek', zegt de woordvoerder over de handreiking. Ze wil niet vooruitlopen op eventuele redenen om de boeren uiteindelijk niet zelf de schade te laten herstellen.
Trekkersporen op het Martinikerkhof in Stad na het boerenprotest

Schade provinciehuis

De schade aan de deur van het provinciehuis, die ontstond doordat een boer op die deur inreed, is niet inbegrepen bij de 40.000 euro.
De kosten daarvan bedragen volgens een eerdere schatting minimaal 13.000 euro, inclusief schoonmaakkosten van het provinciehuis. Deze kosten zijn voor rekening van de provincie Groningen.