Wiebes: oude schades opnieuw beoordelen is 'ondoenlijk'

© Sven Jach/RTV Noord
Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat vindt het 'ondoenlijk' om alle oude schadegevallen opnieuw te beoordelen. Hij reageert hiermee op de uitkomsten van het onderzoek dat de Tweede Kamer heeft laten doen naar deze zaken. Het rapport is woensdag gepubliceerd.
De uitkomst van het onderzoek is dat veel gedupeerden schades niet hebben kunnen laten repareren omdat de compensatie van de NAM onvoldoende was. Kamerleden reageren geschokt op het rapport en vinden dat de Groningers alsnog voldoende schadeloos gesteld moeten worden.

Oplossing

Ze roepen minister Wiebes op in actie te komen. 'Hier moeten we het niet bij laten zitten', zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Hij is de initiatiefnemer van het onderzoek. 
Van der Lee noemt het ook als optie om het nieuw op te richten Instituut Mijnbouwschade in te zetten als een deel van de oplossing. Maar Wiebes ziet dat niet zitten.

Ondoenlijk

'Het zou voor extra werklast voor de TCMG en opvolger IMG zorgen die niet doenlijk is, ook gegeven de rechtsbescherming die de arbiter feitelijk bood', laat de minister via zijn woordvoerder weten. 
Mensen die het niet eens waren met het aanbod van de NAM konden de hulp inschakelen van de arbiter. Ook hier zijn wisselende ervaringen mee. 
'Het is helaas niet mogelijk alle onvrede over de manier waarop bewoners in het verleden behandeld zijn weg te nemen en hen met terugwerkende kracht tevreden te stellen', besluit Wiebes. 

Reactie NAM

De NAM laat in een reactie weten dat het gedupeerden 'altijd vrij staat om hun schademeldingen aan de rechter voor te leggen wanneer zij niet akkoord gaan met de uitspraak van de Arbiter.'

Lees ook: