Groningen wil 'Zweedse model' invoeren om schuldhulptrajecten te versoepelen

Groningen behoort tot de drie armste steden van Nederland.
Groningen behoort tot de drie armste steden van Nederland. © ANP
Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad wil meedoen aan een landelijke proef met het zogeheten 'Zweedse model'. Invoering daarvan zou kunnen zorgen voor een betere en snellere afhandeling van schuldhulptrajecten.
Groningen behoort tot de drie armste steden van Nederland. Twintig procent van de kinderen in onze provincie leeft in armoede.

Uitkomst

Om de langdurige armoede onder Groningers en gezinnen te verlichten en te bestrijden, zou het Zweedse model volgens partijen als SP, CDA, D66 en de PvdA uitkomst kunnen bieden.
'Schulden zijn big business geworden', aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP over de motie.

Geen deurwaarders en incassobureaus

Zweden hanteert een wijze van schuldsanering waarbij geen gebruik wordt gemaakt van deurwaarders, incassobureaus en andere instituten, waardoor de schuldenproblematiek sneller afgehandeld kan worden.
Het model zorgt bij mensen met schulden volgens de raad voor rust, duidelijkheid en een kortere aflossingsperiode.

Uitproberen

De Tweede Kamer spreekt volgende maand over het voorstel, waarbij het Zweedse model op een aantal plaatsen in Nederland wordt uitgeprobeerd.
'Als een meerderheid van de raad aan de proef mee wil doen, gaan we daar naar kijken', aldus verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks). 'Ik ben niet vies van een nieuwe pilot, maar we moeten er wel echt iets aan hebben met elkaar.'

Kost miljoenen

De directeur van de Voedselbank in Groningen pleitte eerder ook al voor invoering van het Zweedse model. 'De huidige manier van schuldsanering in Nederland kost de gemeente miljoenen en lost niets op.'