'Groninger raadsleden, geef jullie vrijkaartjes aan de armen'

© RTV Noord
Gemeenteraadsleden zouden de vrijkaartjes die ze krijgen voor concerten, tentoonstellingen en andere culturele uitingen ter beschikking moeten stellen aan gezinnen die in armoede leven.
Dat vindt de SP in de Groninger gemeenteraad.
'Eén op de zeven gezinnen in de gemeente Groningen leeft in armoede', aldus Lucy Wobma van de SP. 'Door kaartjes af te staan geef je mensen die de financiële middelen niet hebben, toch de mogelijkheid om naar een voorstelling toe te gaan.'

Tienduizend euro

Volgens Wobma krijgen gemeenteraadsleden gemiddeld zo'n tien vrijkaartjes per jaar. 'Een kaartje kost gemiddeld zo'n 25 euro. De raad bestaat uit 45 leden, dus in totaal gaat het al snel om zo'n tienduizend euro per jaar',
Daar komt bij dat raadsleden genoeg verdienen om zelf voor de toegangsbewijzen te betalen. Wobma ziet dan ook het liefst dat de vrijkaarten aan instellingen als de Voedselbank, Stichting Leergeld of Stadjerspas worden gegeven.
'Alleen op deze manier breng je de ambitie van de kadernota Cultuur een stap dichterbij: kunst en cultuur voor iedereen'.

'Geen cadeautje'

Een motie van de SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren om tot een dergelijke regeling te komen, haalde het woensdagavond uiteindelijk niet.
Volgens wethouder Paul de Rook moeten politici de vrijkaarten vooral niet beschouwen als een cadeautje, maar is het bezoeken van culturele instellingen belangrijk voor het werk van een raadslid.