Sinterklaas in Midden-Groningen: 'Geen splijtzwam, maar op termijn af van Zwarte Piet'

Sinterklaas tijdens een intocht in Stad
Sinterklaas tijdens een intocht in Stad © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Midden-Groningen roept organisatoren van Sinterklaasintochten op om in gesprek te gaan met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
'Samen zorgen we ervoor dat het sinterklaasfeest geen splijtzwam wordt', zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Zwart of roetveeg?

Bezorgde inwoners hebben burgemeester Hoogendoorn gevraagd zich uit te spreken over de rol van Zwarte Piet in sinterklaasintochten. Maar de burgemeester maakt nog geen keus voor een Zwarte Piet of roetveegpieten. 
'Het is niet aan de gemeente om dwingend voor te schrijven hoe het sinterklaasfeest er in de toekomst uit komt te zien', schrijft de gemeente in een verklaring. Maar, 'tradities zijn niet in beton gegoten en bewegen mee met de tijdsgeest.'
Mensen die oprecht een mooie traditie in de benen willen houden, zijn zeker geen racisten
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn

Geleidelijk vervangen

Hoogendoorn doet 'een dringend beroep' op iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Hij noemt het 'geleidelijk vervangen van Zwarte Piet door een figuur waar geen discriminerende associaties aan kleven, zoals een roetveegpiet', een mogelijke oplossing.

Zorgen van inwoners

De gemeente Midden-Groningen verwijst in de verklaring ook naar de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, die zegt dat Zwarte Piet als discriminerend kan worden gezien. 
'Ik begrijp de zorgen van inwoners die de discriminerende aspecten van Zwarte Piet benoemen. Ik vind daarnaast ook dat mensen die oprecht een mooie traditie in de benen willen houden, respect verdienen en zeker geen racisten zijn', zegt Hoogendoorn.