Operatiecentrum en Intensive Care UMCG krabbelen weer op na personeelscrisis

De OK's in het UMCG hebben weer voldoende personeel
De OK's in het UMCG hebben weer voldoende personeel © Eva Hulscher/RTV Noord
Het operatiecentrum van het UMCG is weer volledig in gebruik. 'We hebben nu de capaciteit die nodig is voor de complexe operaties', zegt afzwaaiend bestuursvoorzitter Jos Aartsen.
Het UMCG moest vorig jaar meerdere operatiekamers sluiten, vanwege aanhoudende personeelstekorten. Daardoor groeiden de wachtlijsten en werden patiënten doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. 

'We kunnen de zorg aan'

Hoewel op het operatiecentrum alle OK's weer zijn geopend, is dat nog niet het geval op de dagbehandeling. Daar zijn momenteel nog twee van de vier OK's dicht. Maar dat heeft volgens Aartsen geen noemenswaardige impact op de planning van operaties. 'Als het gaat om OK-gebruik, kunnen we de zorg aan.'

Omstreden bindingspremie


Om de personeelstekorten het hoofd te bieden, trof het ziekenhuis een waslijst aan maatregelen. Onder meer met een premie van 5000 euro probeerde het UMCG 700 gespecialiseerde personeelsleden te behouden.
Die maatregel kon rekenen op kritiek uit Den Haag. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het 'geen structurele oplossing' en zou het onderlinge concurrentie in de hand werken.

Oplossing

Toch ziet Aartsen de zogenoemde bindingspremie, die het ziekenhuis 3,5 miljoen euro kostte, als een belangrijk deel van de oplossing. Door de maatregel nam de uitstroom van personeel af.
Daarnaast noemt Aartsen verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden, het opleiden van extra personeel en het invullen van vacatures door externe werving als oplossingen die hebben gewerkt. 

Intensive Care krabbelt op

Het ziekenhuis moest door de personeelstekorten ook bedden op de intensive care sluiten. Waar de norm rond de veertig beschikbare bedden ligt, waren er tijdens het dieptepunt 28 bedden beschikbaar. Volgens Aartsen is dat nu weer op peil en zijn er 37 bedden op de intensive care beschikbaar.