Cruciaal rapport mist: zaak rond vrouw die eigen graf moest graven uitgesteld

Het gerechtsgebouw
Het gerechtsgebouw © Jos Schuurman/FPS
Een 27-jarige man uit Sappemeer die wordt verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en bedreiging, moet nog minstens drie maanden wachten op de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak.
Dat werd donderdag duidelijk in de rechtbank in Groningen.
De zaak werd op verzoek van de officier van justitie aangehouden omdat een cruciaal rapport over de psyche van de verdachte ontbreekt. 'Deze zaak schreeuwt om nadere informatie.'  

Graf graven naast moeder verdachte

De man zou op 12 mei van dit jaar in Winschoten een vrouw een auto in hebben gesleurd, om haar naar een begraafplaats in Groningen te rijden. Daar zou hij de vrouw hebben gedwongen 'haar eigen gat te graven' met een spade, pal naast het graf van zijn moeder.
Uiteindelijk ging dat niet door. De vrouw zou bedreigd zijn met een mes en ook haar haren waren afgeknipt.

'Psychopaat'

Volgens de officier zou de verdachte tijdens de rit van Winschoten naar Groningen hebben geroepen dat hij een psychopaat was.
Niet duidelijk is wat de precieze aanleiding was voor de gebeurtenissen op de begraafplaats. Hoe de vrouw uiteindelijk is ontkomen is ook nog onbekend.

'Tbs met dwang ligt op de loer'

In augustus diende de zaak ook al. Ook toen ontbrak een psychologisch rapport over de man. Donderdag stond officier opnieuw met lege handen. Hij vond het zonder nadere informatie onverantwoord om een celstraf te eisen.
'Zoals het er nu voorstaat ga ik zeker tbs met dwang vragen, maar dan moeten we meer weten.'

Onterecht vast

De verdachte ontkent alle beschuldigingen en zit ondertussen een half jaar vast. 'Onterecht', vindt zijn advocaat. Die stelde dat er nog maar eens heel kritisch naar het dossier moet worden gekeken.
De man besloot schoorvoetend mee te werken aan psychisch onderzoek, op advies van zijn advocaat. Die vroeg de rechtbank om zijn cliënt in vrijheid zijn strafzaak te laten afwachten, maar daarin ging de rechtbank niet mee.
Naar verluidt zal de strafzaak pas begin volgend jaar dienen.