Raad Westerwolde ziet afsluiten Ruiten-Aa-kanaal niet zitten

De Ter Walslagebrug over het Ruiten-Aa-kanaal
De Ter Walslagebrug over het Ruiten-Aa-kanaal © Gouwenaar/Wikipedia Commons
Een meerderheid in de raad van Westerwolde wil dat het Ruiten-Aa-kanaal toegankelijk blijft voor de pleziervaart. Het afsluiten van het kanaal is een van de bezuinigingsplannen van de gemeente.
Westerwolde moet 1,5 miljoen euro bezuinigen om de begroting op orde te krijgen. De gemeenteraad sprak afgelopen commissievergadering over mogelijke bezuinigingsplannen. In diezelfde vergadering werd ook duidelijk dat het eerder besloten afvalbeleid niet uitgevoerd kan worden.

Geen onderhoud

'Het voorstel is om geen onderhoud meer uit te voeren aan de bewegende delen van de bruggen', vertelt wethouder Bart Huizing aan de raad. Maar daar kan de raad zich dus niet in vinden.
Coalitiepartij Gemeentebelangen zei daarover zelfs: 'Wat wij absoluut niet willen is het afsluiten van het Ruiten-Aa-Kanaal voor de pleziervaart.'
Burgemeester en wethouders willen dat de gemeenteraad de mogelijkheid krijgt om te kiezen uit een aantal bezuinigingsvoorstellen. Ze hebben er ongeveer dertig geformuleerd.

Afstoten van sportvelden

Een aantal voorbeelden van de voorstellen is: het afstoten van zes sportvelden, het verhogen van de zwembadtarieven en het verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 10%. 
Dat laatste ziet de raad ook niet zitten. Coalitiepartijen Gemeentebelangen en PvdA worden er niet blij van. 'De ozb met tien procent verhogen. Dat is voor ons niet acceptabel. Wat ons betreft zou 4% de limiet zijn', aldus Gerard Heijne van Gemeentebelangen. De andere coalitiepartij, PvdA, sprak over maximaal 3%. 

Definitieve begroting

Het college van burgemeester en wethouders gaat nu alle bezuinigingsplannen uitwerken in een definitieve begroting. Op 13 november stemt de gemeenteraad daarover. Dan is duidelijk waarop precies bezuinigd gaat worden.