Johan van Veen, een miskend Gronings genie

De grootste Groninger allertijden, het ultieme voorbeeld van een miskend genie, de geestelijk vader van de Eemshaven, de Maasvlakte en het Deltaplan.

Dat is allemaal van toepassing op Johan van Veen. Een boerenzoon uit Uithuizermeeden die de grootste waterstaatsingenieur van de afgelopen eeuw werd.

'Grootste Groninger ooit'

Op 9 december is het precies 60 jaar geleden dat hij overleed in een trein. Volgens kenners de allergrootste Groninger ooit.

Maar de kans is groot dat u nog nooit van hem hebt gehoord en daar moet verandering in komen, vindt onder andere Drewes Wildeman.

Film

Wildeman wil een film over het leven van Johan van Veen maken. Afgelopen maandag werden de eerste scenes van deze film gespeeld in het Grand Theatre in Stad.

Van Veen is de geestelijk vader van de Eemshaven, de bedenker van de Maasvalkte in Rotterdam en het belangrijkst: hij is de uitvinder van de Deltawerken.

'Briljant'

'Een briljant ingenieur, waarnaar niet werd geluisterd', aldus Harold van Waveren, topadviseur waterveiligheid van Rijkswaterstaat. En de zoon van Johan van Veen zegt: 'Als mijn vader er niet was geweest, was het hier een troosteloos meer geworden.'

Kijk hier naar het item over Van Veen in Noord Vandaag

Meer over dit onderwerp:
achtergrond GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws