Wethouder maakt excuses voor late info over miljoenentekort Fivelingo

Het gemeentebestuur van Delfzijl had volgens de raad eerder moeten waarschuwen dat er financiële problemen zijn bij Werkplein Fivelingo. Het miljoenentekort kwam als een donderslag bij heldere hemel.

Wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) bood hier donderdagavond zijn excuses voor aan: 'Achteraf was het beter om eerder een signaal af te geven.'

Meerdere tegenvallers

Werkplein Fivelingo kampt met meerdere tegenvallers: meer mensen hebben een uitkering nodig, de uitstroom naar werk is veel lager dan gedacht en de loonkosten zijn flink opgelopen.

Het tekort is dit jaar bijna twee miljoen euro. De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum moeten dit opvangen om Fivelingo in de benen te houden.

Onbetrouwbaar

Volgens Joostens werd pas in september duidelijk dat het tekort zo hoog is. 'Eerdere cijfers waren onbetrouwbaar, vandaar dat wij u niet eerder informeerden', zo liet hij de raad weten.

Oppositiepartijen PvdA en Seniorenpartij namen hem dat kwalijk. Zij dienden een motie van treurnis in. 'U had alvast een mededeling kunnen doen dat het niet goed gaat bij Werkplein Fivelingo', zei PvdA-raadslid Janny Volmer. De andere partijen steunden dat niet.

Vinger aan de pols

De raad wil beter op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen bij Fivelingo. Net als partnergemeenten Appingedam en Loppersum willen ze elke twee maanden een rapportage. Een nieuwe commissie met raadsleden houdt vinger aan de pols.

De begroting voor 2020 van Werkplein Fivelingo is goedgekeurd door een meerderheid van de raad. Alleen de PvdA en de Seniorenpartij steunden het niet.

Lees ook:

- Schollema worstelt met problemen Werkplein Fivelingo
- Raadsleden schrikken van miljoenentekort bij Werkplein Fivelingo

Meer over dit onderwerp:
Ondernemers NoordZaken DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws