Rechter wil psychiatrisch onderzoek jeugdige straatrovers in Haren

Een reconstructie van een van de straatroven in Opsporing Verzocht
Een reconstructie van een van de straatroven in Opsporing Verzocht © 112 Groningen
De kinderrechter wil twee jongeren van 16 en 17 jaar die in april in Haren een aantal straatroven hebben gepleegd psychiatrisch laten onderzoeken.
De rechter vindt bewezen dat de twee Harenaars verantwoordelijk zijn voor in elk geval drie straatroven. Het Openbaar Ministerie eiste werkstraffen tot 180 uur en jeugddetentie, gelijk aan het voorarrest. De rechter vindt dat er meer psychisch onderzoek nodig is om tot een afdoening te komen.

Goed voorbereid

De rechter noemde met name de beroving op 23 en 27 april in Haren zeer ernstig. De jongeren hadden zich goed voorbereid. De jongste van het stel had een boksbeugel bij zich en gebruikte die ook.
De politie hield uiteindelijk zes jongeren aan. De twee naar wie de rechter een psychiatrisch onderzoek wil, stonden twee weken geleden voor de kinderrechter. De zitting was besloten, omdat beiden minderjarig zijn. De uitspraak is wel openbaar. 

Buit

De straatrovers maakten telefoons, sigaretten en bankpasjes buit. De slachtoffers liepen verwondingen op.
De zaken van de 16- en 17-jarige worden verwezen naar de rechter-commissaris. Die moet ervoor zorgen dat een psychiater, en eventueel een psycholoog, nader onderzoek verricht. Beide verdachten zijn eerder op strenge voorwaarden op vrije voeten gesteld, waar zij zich niet volledig aan hebben gehouden.
De rapporten die er liggen laten een zorgelijk patroon zien. De ouders hebben geen grip meer op hun kroost. De rechter wil weten welk behandeltraject nodig is om deze jongeren weer op het rechte pad te krijgen. De zaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld.