De Noord 9 van zaterdag 2 november

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Swinder - Tot de mörn

Swinder stond al verschillende keren in de Noord 9, oa. met 'Vief veur elf' (#1), 'Twijde Hans' (#1) en 'Vekaanzie' (#1). Met 'Noar Stad' stond de band in 2013 al in de Noord 19, de voorloper van de Noord 9. De meest recente #1-hit stamt uit het voorjaar: 'Elke dag tot de naacht' is eerder dit jaar de eerste single van Swinder in jaren. De band van Bas Schröder en consorten is drie jaar aan het werk geweest voor het nieuwe album 'Nosk' dat in mei is verschenen. 'Het duurde heel erg lang', beaamt Gijs van Veldhuizen (gitaar, toetsen) lachend. 'Maar het gaat om het resultaat en dat is heel erg goed.' In de jaren dat ze werkten aan de opvolger van hun succesvolle debuutalbum uit 2015 kampte de band met een writer's block, was er verdeeldheid over de muzikale richting en braken ze met Excelsior, hun platenlabel. Het nieuwe album Nosk, wat volgens K. ter Laan 'doodstil in de natuur' betekent, is opgenomen onder leiding van singer-songwriter Tim Knol. Gedeeltelijk in zijn studio in Hoorn en gedeeltelijk in Groningen. Bekijk de clip van Swinders nieuwste hit 'Tot de mörn' hier.

2. Jan Henk de Groot - Zin aan

Jan Henk is al vaak in de Noord 9 te vinden. Met zijn muzikale broeders Alex Vissering en Edwin Jongedijk als 'De Troebadoers', maar ook solo. Zo heeft hij #1-hits met 'Vuurtje kieken' (2017) en 'Bonney' (2017). En met 'Mamme van Michel' staat hij al jaren in de Top 10 van Alle 50 Goud. Deze herfst is De Groots derde streektalbum verschenen, getiteld 'De wolf is trug'. Bij zijn vorige platen hield hij zelf de regie. Bij dit album zit Harmen Ridderbos van de Groninger band Town of Saints achter de knoppen: samen met de Groot is hij verantwoordelijk voor de sound van 'De wolf is trug'. Tegen RTV Noord zei Jan Henk: 'Het zijn liedjes die je van me gewend bent, maar het gaat ook de wat steviger kant op. Er zitten wat synthesizers in. Volgens mij wordt het een avontuurlijke plaat.' Beluister 'Zin aan' hier.

3. Krzysztof Groen - Op riddel

In september is het nummer in première gegaan op Radio Noord in Café Martini. En nu heeft Krzysztof Groen zijn eerste notering in de Noord 9 te pakken! Krzysztof heeft Poolse roots en woont sinds zijn vierde in Veendam. Hij is sinds zijn tienerjaren verslingerd aan muziek: eerst alleen Engelstalig, vooral country. In 2013 en 2015 brengt hij Engelstalige cd's uit. Daarna inspireert Edwin Jongedijk hem om ook in het Gronings te gaan zingen. Dat resulteert in het album 'Noar de volgende ronde' (2017). Voor zijn teksten werkt Krzysztof vaak samen met Henk Puister. 'Op riddel' is geschreven door diezelfde Henk Puister en Fries Wolma samen. Beluister 'Op riddel' hier.

4. Steernvanger - Alle beren aan de kaant

Voor Steernvanger is 'Alle beren aan de kaant' de tweede notering in de Noord 9, na 'Vandoage komt' (#7 in het voorjaar van 2019). In 2017 hebben Dion Bouwes en Dennis Krottje samen het Grunneger Laidjes Festival gewonnen. Het duurt niet lang voor ze met hun liedjes ook op Radio Noord te horen zijn. In 2018 staan ze in de Noord 9: bijna een half jaar met het aanstekelijke deuntje 'De wereld in mien kop' (#2) en ruim twee maanden met 'Moat is vol' (#2). In de loop van 2018 verzamelen Dion en Dennis meer muzikanten om zich heen: Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum). Samen gaan ze verder onder de naam Steernvanger. Bekijk de clip van 'Alle beren aan de kaant' hier.

5. Inge van Calkar - Get out of my way

Inge van Calkar vind je met regelmaat in de Noord 9. Haar eerdere noteringen zijn oa. 'Amazing' (2014), gevolgd door 'Too late now' (2015), 'Imaginary' (2017), 'River' (#1 in 2018) en 'Hold you hate you love you leave you' (#1 in 2019) en 'Touchdown' (#1 in 2019). Volgens de zangeres heeft haar muziek nu een nieuwe dimentie, dan toen ze alleen nog accoustische muziek maakte: 'Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorspijpelt. Inge van Calkar (1984) is een singer/songwriter uit de stad Groningen. September vorig jaar is haar album 'Reset' verschenen, dat heeft ze met twee Groninger en een Duitse producer gemaakt. Inge heeft in het voorprogramma van Gare du Nord gespeeld bij hun 20 concerten. Tijdens festival Eurosonic/Noorderslag heeft Inge met haar band gespeeld op OpenAir, op de Grote Markt in de Stad. Beluister 'Get out of my way' hier.

6. NulViefteg - Liflafjes

Het nummer 'Liflafjes' is de eerste single van het debuutalbum van NulViefteg. Het staat in de rij hits van de Groninger band: 'Funky vout'n', 'Schiere dag', 't Leed is leden' en 'Gebrookn haartn reperoatieman' waarmee de band eerder in de Noord 9 heeft gestaan. In 2010 richten gitaristen Alex Lutjeboer en Klaas Post samen The Chaplains op, waarmee ze Engelstalige pop- en rockmuziek maken. De band speelt in de herfst van 2016 op het podium van Café Martini. Daar grappen Alex en presentator Eric Bats dat het wel leuk zou zijn als de band eens iets in het Gronings gaat doen. Luttjeboer schrijft zijn eerste Groningse tekst en merkt dat hij zich in het Gronings beter kan uitdrukken: 'Op het album komt een lied dat gaat over mijn vader en over mijn zoon. Dat had ik in het Engels niet kunnen doen. In het Gronings is het meer "ik", aldus Luttjeboer. 'Het album is een beetje een omgevallen platenkast', beschrijft Luttjeboer de plaat. 'We hebben een hele brede smaak en daar maken we ook gebruik van. Er zitten funky liedjes in, rhythm-and-blues, rock natuurlijk. Alles wel met ons eigen geluid uiteraard.' NulViefteg bestaat naast Alex Luttjeboer uit gitarist Klaas Post, bassist Marten van der Ploeg, drummer Kid van Hees en pianist Remko Wind.

7. Harm Tabak & The Flashbacks - Hai wil allain mor dansen

Harm Tabak draait al wat jaren mee in de Groninger muziek: in allerlei formaties en samenwerkingsverbanden maakt hij muziek, onder andere met het duo K2 en streektaalmuzikant Eltje Doddema. Nu heeft hij voor het eerst een hit in de Noord 9 te pakken, samen met zijn Flashbacks. Beluister 'Hai wil allain mor dansen' hier.

8. Alex Vissering - Haarfst in Westerwolde

Dit nummer is niet én wel Alex zijn nieuwste liedje. Hoe het zit? Al in 1987 heeft Alex 'Haarfst in Westerwolde' op zijn album 'Zundagmörn' gezet. Juist op de dag dat hij dát liedje gaat inzingen in de studio voelt hij zich niet fit, grieperig. Maar ondanks dat neemt hij het gewoon op. Met het eindresultaat is hij eigenlijk nooit tevreden. Dus iets meer dan 30 jaar later krijgt 'Haarfst in Westerwolde' een fiks opknapbeurt: Alex gaat opnieuw de studio in om het nummer vanaf de basis opnieuw op te bouwen.

9. Wat Aans! - Woaromdatten!?

In juni is het debuutalbum van de rappers van Wat Aans! verschenen. Op het album met de titel 'Grunnegs hoop' staan zeven tracks van rappers Teun Heuvel en Rik Baptist. 'Woaromdatten!?' draait om uitspraken die zo'n tien jaar geleden zijn gedaan in een reportage van Powned. De omroep maakte in Pekela een reportage: Rutger Castricum vroeg Pekelders om een reactie op de uitkomsten van een onderzoek. Uit dat onderzoek zou blijken dat Pekela de slechtste gemeente van Nederland zou zijn. De mannen van Wat Aans! imiteren uistpraken in dat filmpje al jaren en ze dachten: 'We moeten er nu echt wat mee doen', aldus Rik Baptist tegen RTV Noord. Het nummer -en de video erbij- vliegen het internet over: de video op YouTube is al ruim 200 duizend keer bekeken en ook op Facebook staat de teller al op ruim 200 duizend vieuws. Bekijk de video van 'Woaromdatten!?' hier.

Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws