Minderjarige jongeren mogen niet meer feesten na alcoholcontrole in Uithuizen

Een agent voert een alcoholcontrole uit
Een agent voert een alcoholcontrole uit © Remko de Waal/ANP
Voor 21 tieners liep een avondje feesten anders af dan gehoopt. Ze liepen zaterdagavond tegen de lamp bij een alcoholcontrole bij een muziekfeest in Uithuizen. Daarna werden hun ouders ingeschakeld.
Op het feest in sportcomplex De Mencke werd geen alcohol geschonken aan jongeren onder de 18. Volwassenen moesten een bandje halen om alcoholische versnaperingen te kunnen bestellen.

'Geen comazuipers'

Meerdere minderjarigen hadden daarom van tevoren ingedronken. Bij de ingang werden jongeren gevraagd te blazen, van wie werd vermoed dat ze hadden gedronken. 'Er zaten geen comazuipers tussen', zegt wijkagent Agnes van Dijken, die bij de actie betrokken was.

In gesprek

De 21 betrapte jongeren gingen samen met hun ouders in gesprek met instanties als Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN).
De actie was een samenwerking tussen de politie, de gemeente Het Hogeland, Veilig Verkeer Nederland en VNN. Het is onderdeel van de landelijke NIX18-campagne.

Ouders gaven toestemming

In sommige gevallen bleek dat de ouders toestemming hadden gegeven aan de minderjarige jongeren om te drinken. 'Die gevallen zaten er ook tussen. We zijn met hun ouders in gesprek gegaan.'
De ouders reageerden wisselend, vertelt Van Dijken. 'Sommigen ondersteunden de actie, anderen waren minder positief omdat alcoholgebruik binnen het gezin als normaal wordt gezien.'