Voorstanders Zwarte Piet willen ook demonstreren

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet grijpen de intocht van Sinterklaas op 16 november in de Groninger binnenstad, net als vorig jaar, aan voor betogingen.

Nadat actiegroep Kick Out Zwarte Piet vorige week al aankondigde te gaan demonstreren in onder andere Groningen, hebben nu ook voorstanders laten weten actie te willen voeren.

'Vreedzaam protest'

In een mail, die aan verschillende media is gestuurd, staat dat de voorstanders 'willen staan voor Zwarte Piet' en 'een vreedzaam protest [willen]houden om onze tradities te behouden'.

Zij beloven geen haat, bedreiging of geweld te gebruiken.

Nog geen formulier binnen

Woordvoerder Hans Coenraads zegt dat de gemeente Groningen formeel nog niet van de betoging op de hoogte is. Organisaties moeten hun demonstratieplannen aanmelden via een formulier op de site van de gemeente. Dat was maandagmiddag nog niet gedaan.

'Als wij het formulier binnen hebben, zoeken wij contact met de initiatiefnemers. Daarna kan de burgemeester eventueel nadere voorwaarden aan de demonstratie stellen. De lokale driehoek bereidt zich hierop al voor', stelt Coenraads.

Confrontatie

Vorig jaar kwam het op het Emmaplein tot een confrontatie tussen circa veertig Kick Out Zwarte Piet-demonstranten en tachtig tegendemonstranten. De politie greep in, waarbij één persoon werd opgepakt.

Lees ook:

- 'We gaan door totdat er geen Zwarte Piet meer in de stad is'
- 'Ruwweg tweederde Stadse Pieten dit jaar nog zwart'
- Gemeente Groningen: 'Op termijn geen traditionele Zwarte Piet meer'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws