Delfzijl wil schade aan huizen en brug Termunten betalen

© Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Delfzijl gaat de schades aan huizen in Termunten en Termunterzijl zelf vergoeden. Elf bewoners hebben scheuren in hun woning, nadat er begin dit jaar zware zandtransporten langsreden.
Het gaat om een bedrag van in totaal 16.000 euro.

Inschattingsfout

Begin dit jaar verrichte het Groninger Landschap werkzaamheden in de Breebaartpolder bij Termunten. Daardoor reden er honderden vrachtwagens door beide dorpen. De gemeente had hier niet op gerekend bij het afgeven van de vergunning: een inschattingsfout, zo bleek achteraf.
Volgens wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) wil de verzekering de schade niet vergoeden, omdat niet vastgesteld kan worden dat dit komt door de vrachtwagens: 'Dat hadden we vooraf moeten meten met trillingsmeters, maar die hebben we niet geplaatst. Daardoor kun je heel moeilijk zeggen of de zandtransporten de oorzaak hiervan zijn.'

Bonnetje betalen

Om lange discussies met de verzekering te voorkomen, wil Menninga het probleem zelf oplossen: 'Het wordt juridisch nog uitgezocht, maar ik hoop dat de bewoners de rekening kunnen opsturen naar de gemeente. Dan betalen wij dat aan hen terug.'
Ook de Boog van Ziel, de monumentale sluis en brug uit 1725, raakte beschadigd door de transporten. Dat is een duurdere kwestie: volgens Menninga kost het herstel van de scheuren 200.000 euro. Ook daar neemt de verzekering geen verantwoordelijkheid voor.

Voor herindeling opgelost

Delfzijl wil het herstel samen met waterschap Hunze en Aa's betalen: 'Die schade moet hersteld worden. Als het niet rechtsom gaat, dan maar linksom. Je kunt een hele juridische procedure beginnen, maar ik wil dit voor de herindeling volgend jaar opgelost hebben', zegt Menninga.
De wethouder hoopt nog voor de Kerst duidelijkheid te kunnen geven aan de bewoners.