Opa verdacht van bedreiging: 'Als mijn kleindochter niet belt, gaan jullie er aan'

De verdachte werd in mei aangehouden door een arrestatieteam
De verdachte werd in mei aangehouden door een arrestatieteam © ProNews
'Denk er goed om; als mijn kleindochter vandaag niet belt, gaan jullie er aan. Allemaal.' Dat soort dreigementen kregen medewerkers van een jeugdzorginstantie in Assen naar hun hoofd van een 55-jarige man uit Warffum.
Hij was woest, omdat hij geen contact meer mocht hebben met zijn kleinkinderen.
De man werd op 8 mei door een arrestatieteam uit zijn huis gehaald, omdat de politie aanwijzingen had dat hij vuurwapens had. Inmiddels wordt hij, behalve voor het uiten van vele dreigementen, ook verdacht van het bezit van een gaspistool met zes knalpatronen.
Vandaag zou de man bij de rechtbank in Assen terechtstaan, maar de zaak is uitgesteld.

'Kleinkinderen zijn alles voor hem'

De verdachte bedreigde niet alleen jeugdzorgmedewerkers, maar ook de pleegouders van zijn kleinkinderen en een reclasseringsmedewerker. 'Het gaat om de kinderen van zijn stiefdochter, waar de man heel gek mee was. Zij zijn alles voor hem', zegt zijn advocaat Wilko ten Have.
Jeugdzorg besloot dat de stiefdochter van de man niet langer voor haar kinderen kon zorgen en plaatste ze in een pleeggezin. Voor de Warffumer betekende dat ook het einde van het contact, alleen vergaten de instanties hem in te lichten.
'Er was een belafspraak met zijn kleindochter, maar die ging ook niet meer door. Omdat de man niet was ingelicht, zat hij maar te wachten', legt Ten Have uit.

Uitstel vanwege late rapporten

Toen de man uiteindelijk via de reclassering hoorde dat hij, net als zijn stiefdochter, ook geen contact meer mocht, werd hij woest. Behalve dat hij bij de jeugdzorginstelling dreigde langs te komen, dreigde hij telefonisch dat hij een medewerker van de reclassering wilde doodschieten. De pleegouders van zijn kleinkinderen bedreigde hij via e-mail.
Ten Have vroeg de rechtbank om de zaak uit te stellen. De Warffumer is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. De rapporten van dat onderzoek kwamen pas maandag binnen. Te kort van tevoren om de zaak goed voor te bereiden, vond de advocaat. De rechtbank had daar begrip voor. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend. De man blijft vastzitten.

Veelpleger

Hij is al veel vaker met justitie in aanraking geweest voor onder meer geweld en bedreigingen. De psycholoog en psychiater adviseren de rechtbank de man te veroordelen tot ISD, een maatregel voor veelplegers waarbij ze twee jaar celstraf en behandeling krijgen.