Mogelijk opnieuw asielzoekers in Musselkanaal

Het azc in Ter Apel zit vol
Het azc in Ter Apel zit vol © ANP
Het asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal wordt mogelijk - deels - heropend. De gemeente Stadskanaal is de enige gemeente in Groningen die bekijkt of ze extra opvang kan leveren. Dat blijkt uit een rondgang langs de gemeenten door RTV Noord.
'We zijn in goed gesprek met het COA', licht woordvoerder Bert Viel van de gemeente Stadskanaal toe. 

Nog niet concreet

Viel benadrukt dat er nog geen concrete afspraken liggen. 'We kijken of de locatie in Musselkanaal in een bepaalde vorm weer in gebruik genomen kan worden', vertelt hij.
Het COA is dringend op zoek naar extra bedden. De locatie in Ter Apel zit vol. Dat komt vooral door lange wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ook stijging van het aantal asielaanvragen en krapte op de woningmarkt spelen een rol. 

Rondgang

RTV Noord heeft alle gemeenten in onze provincie gevraagd of ze benaderd zijn door het COA. Daaruit blijkt dat alleen de gemeente Stadskanaal en Westerwolde zo'n verzoek hebben ontvangen. 

Nee

Westerwolde heeft dat verzoek direct met 'een eenduidig nee' afgewezen. 'We hebben ons deel meer dan geleverd', zei burgemeester Jaap Velema. Hij doelt daarmee op het aanmeldcentrum in Ter Apel waar momenteel tweeduizend asielzoekers verblijven. 
Het COA wil inhoudelijk niks zeggen over de onderhandelingen met Stadskanaal. 'Het is een zorgvuldig proces tussen COA en gemeentebestuur', laat woordvoerder Jacqueline Engbers weten.