Raad van State: gemeente mag gaswinning niet dwarsbomen

Een gaswinningslocatie
Een gaswinningslocatie © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Smallingerland is niet bevoegd om gaswinning te blokkeren, oordeelt de Raad van State.
De hoogste bestuursrechter van ons land vernietigt het aangepaste bestemmingsplan waarmee de Friese gemeente het opsporen en winnen van aardgas op nieuwe plekken in het buitengebied hoopte tegen te houden.

Primeur

Het ministerie van Economische Zaken had de rechtszaak aangespannen. Het was voor het eerst dat het Rijk een gemeente voor de Raad van State sleepte in verband met de gaswinning.
Het ministerie vindt dat een gemeente zich hier helemaal niet mee bezig hoort te houden, aangezien gaswinning een landelijke kwestie is. De Raad van State is het daarmee eens.

Kleine gasvelden

Door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen zet het Rijk in op meer gasproductie uit kleine gasvelden, waaronder het veld in Smallingerland. In de Friese bodem zit veel meer gas dan eerst werd gedacht.
In Smallingerland, waaronder ook Drachten valt, wordt al tientallen jaren gas gewonnen. Daar hadden de gewijzigde regels sowieso geen invloed op.

Vermilion

Het Friese gas wordt gewonnen door het Canadese bedrijf Vermilion, een grote speler in de gaswinning uit kleine aardgasvelden in Nederland.