Stukje Vismarkt terug in oude glorie: 'Panden krijgen weer karakter'

Geen spiegelglas of marmer. De twee panden aan de Vismarkt in Stad waar kledingketen NewYorker donderdag zijn winkel opent, gaan qua uitstraling weer terug in de tijd.

'Je ziet het niet zo op het eerste gezicht', zegt bouwhistoricus Taco Tel van de gemeente Groningen. 'Maar het linkerpand dateert vermoedelijk uit de 14e eeuw en het rechterpand uit de 16e eeuw'.

Voorgevels

In de loop der eeuwen zijn er regelmatig verbouwingen geweest en zijn er telkens nieuwe gevels voorgezet. Tel: 'Vermoedelijk in 1971 zijn de beide zeer verschillende 19e-eeuwse voorgevels in eenzelfde stijl gepleisterd en ontstond een nietszeggend geheel.'

Tot vorig jaar was in het samengevoegde pand een filiaal van schoenenwinkel Scapino gevestigd. Bij de huidige verbouwing is het de bedoeling de gevels van nummer 35 en 37 weer het individuele karakter terug te geven om zo dicht mogelijk de originele 19e-eeuwse situatie te benaderen.

Een foto van de Vismarkt, gemaakt tussen 1910 en 1915, waarbij nog duidelijk twee panden te onderscheiden zijn (Foto: Groninger Archieven)

Afbeelding

Pleisterlaag

Helaas bleek het niet mogelijk om het metselwerk van het linkerpand weer in het zicht te brengen door de pleisterlaag eraf te hakken. Dit zit te vast op de muur en de gevel zou er beschadigd onder vandaan gekomen zijn. Daarom is gekozen voor een passende kleur gebaseerd op de baksteenkleur die eronder zit.

Karakter

Het rechterpand zal volgend jaar worden afgemaakt, dan komt de stukadoor de decoraties weer aanbrengen. Op basis van kleuronderzoek krijgt deze gevel een okergele kleur. De proefvlakken zijn al links op de gevel aangebracht. 'Op deze wijze krijgen de panden weer hun individuele karakter terug', aldus Taco Tel.

Lees ook:

- Partij voor de Dieren: 'We hadden de NewYorker hier liever niet gezien'
- Scapino verdwijnt, kledingketen NewYorker verschijnt aan Vismarkt

Deel dit artikel:

Recent nieuws