Volg hier live de hoorzitting met de NAM in Den Haag

Tweede Kamerleden mogen de NAM vanaf 12:30 uur in Den Haan aan de tand voelen over de uitspraak om het gasveld in Groningen 'eerder te sluiten dan praktisch voor Nederland'.

Je kunt de hoorzitting hier live volgen.

Geheim verslag

Het dreigement van de NAM bleek uit een geheim verslag dat RTV Noord eind september in handen kreeg.

De uitspraken zijn gedaan tijdens een overleg in augustus 2018 van de NAM met vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en de Nationaal Coördinator Groningen. Dat overleg ging onder meer over de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied en de aansprakelijkheid van de NAM. Het bedrijf wilde van die aansprakelijkheid af en weigerde te betalen voor de versterking van huizen die volgens de nieuwste normen veilig zouden zijn, maar waarbij al wel toezeggingen over de versterking waren gedaan.

Als de aansprakelijkheid niet naar een andere partij zou gaan en de NAM moest betalen voor de versterking van de veilige huizen, zou het bedrijf zijn 'gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland'.

Woest

Kamerleden reageerden woest op het bericht. Een aantal van hen noemt de uitspraak 'chantage van de overheid'. SP-Kamerlid Sandra Beckerman omschreef de NAM als een stelletje 'harteloze schoften'. Op initiatief van Agnes Mulder (CDA) wordt hier woensdagmiddag van 12:30 tot 14:00 uur een hoorzitting over gehouden.

Lees ook:

- Tweede Kamer voelt NAM aan de tand over dreigement; dit ging eraan vooraf
- Geheim document: NAM dreigde Nederland in de kou te zetten

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws