Oppositie schiet met hagel op sportbezuinigingen, maar mist doel

Een volle zaal luisterde kritisch naar het debat
Een volle zaal luisterde kritisch naar het debat © Marten Nauta/RTV Noord
'Van bezuinigen wordt niemand blij', 'de sport zit in de hoek waar de klappen vallen' en 'het zijn pijnlijke keuzes'. Tijdens het debat over de bezuinigingen op sport in de gemeente Groningen is niemand echt blij met de verhoging van kosten voor sportverenigingen.
Maar waar de oppositiepartijen hun verhaal niet met elkaar lijken te hebben afgestemd, hebben coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie dat wel. Ze houden elkaars hand stevig vast bij het nemen van de impopulaire maatregelen om de gemeentebegroting te redden.

Publieke tribune vol

Het gebeurt niet vaak dat de publieke tribune tijdens een vergadering tot de nok toe vol zit. Tijdens de vergadering van woensdagochtend was dat wel zo. Een aantal sportverenigingen richtte zich tot raadsleden, maar hun verhalen lijken weinig effect te hebben.
Voor een deel komt dat door de verschillende agenda's die de oppositiepartijen in de Groningse gemeenteraad hebben. Het CDA, al sinds het begin fel tegenstander van bezuinigingen op sport, draagt een aantal alternatieve bezuinigingen aan.

Basisbaan

'Steek geen geld in de basisbaan', zegt Jalt de Haan namens die partij. 'De plannen daarvoor kosten 700.000 euro, en leveren slechts 40 tot 50 mensen wat op. Steek het geld in sport en vele duizenden mensen hebben er wat aan.'
Maar de coalitiepartijen hebben juist afgesproken de basisbaan, ondanks de bezuinigingen, in stand te houden. Het project, dat vooral voor de PvdA belangrijk is, moet werk opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De coalitie ziet zich daarin gesteund door de SP: 'De basisbaan kan prima ondersteunende functies bieden aan de sport en de cultuur die wij zo belangrijk vinden', stelt SP'er Wim Koks. Van de grootste oppositiepartij in de Groninger raad hoeft het CDA dus geen steun te verwachten.

Nieuwjaarsreceptie en Let's Gro

Ook met andere alternatieve bezuinigingsvoorstellen lijkt het CDA de coalitie niet te kunnen overtuigen – laat staan andere oppositiepartijen. Zo wil de partij geen geld meer vrijmaken voor nieuwjaarsrecepties en ook het festival Lets Gro, dat vorige week nog werd gehouden, hoeft wat de Christendemocraten betreft geen geld meer te krijgen.
Marjet Woldhuis (100% Groningen) zegt in de bres te springen voor inwoners die de contributie van hun voetbalvereniging zien stijgen. Maar als CDA'er De Haan haar vraagt of 100% Groningen zijn alternatieve bezuinigingen wil steunen, geeft Woldhuis niet thuis. Ze vindt dat de financiële problemen structureel zijn, onder meer omdat er relatief veel Groningers in de bijstand zitten.

'Sportvereniging is familie'

Wieneke Perk, die namens de voetbalvereniging Oosterparkers haar verhaal deed bij het debat, heeft niet het gevoel dat de gemeenteraad komende week een streep zet door de sportbezuinigingen. 'Als ik zie dat de coalitiepartijen elkaar volledig dekken, heb ik daar een heel hard hoofd in', zegt ze.
Wieneke Perk, vrijwilliger bij voetbalvereniging Oosterparkers, is ook niet te spreken over de bezuinigingen (Foto: Marten Nauta/RTV Noord)
 
Perk kan daar zomaar eens gelijk in hebben. Ook wethouder Inge Jongman (ChristenUnie), die nog wel aangeeft begrip te hebben voor de sportverenigingen, blijft voet bij stuk houden. Ze herhaalt haar beeldspraak van de 'grote bezuinigingswolk' die boven de gemeente hangt, en benadrukt dat de bezuinigingen op sport heus niet bovenaan het lijstje stonden.

Aanleg kunstgrasvelden

Rest de sportverenigingen vooral nog een doekje voor het bloeden. Dankzij het co-investeringsfonds Sport trekt Jongman namelijk wel ruim drie miljoen euro uit om komend jaar bij verschillende verenigingen kunstgrasvelden en kleedkamers aan te leggen. Weer een paar knollenvelden minder dus, maar de contributies in het amateurvoetbal gaan er niet door omlaag.