Wetsvoorstel dwingt hoofdafnemers laagcalorisch gas na 2022 te stoppen met gaswinning

De negen grootste afnemers van laagcalorisch moeten uiterlijk in oktober 2022 stoppen met het gebruik van die gassoort. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel waarin gevraagd werd om de vraag naar laagcalorisch gas in te perken.

Dat voorstel werd vandaag door minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in de Tweede Kamer neergelegd.

Groningenveld sluiten

De negen afnemers zijn samen goed voor ongeveer de helft van het verbruik van laagcalorisch gas in ons land. Het wetsvoorstel draagt eraan bij dat de winning van het laagcalorische gas in Groningen zo snel mogelijk naar nul gaat. Het doel is om het Groningenveld na oktober 2022 helemaal te sluiten. 
 
Het verbod om nog langer laagcalorisch gas te gebruiken geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan honderd miljoen normaal kubieke meter (Nm3) laagcalorisch gas verbruiken. Voor overige bedrijven komt er een verbod om met ingang van oktober 2022 meer dan honderd miljoen Nm3 laagcalorisch gas per jaar te verbruiken.

Compensatie

Netbeheerder Gasunie krijgt de wettelijke taak om de negen grootste bedrijven op verzoek om te schakelen naar hoogcalorisch gas. Zij kunnen de Gasunie ook verzoeken om hen geheel af te sluiten. Voor de negen afnemers is er wel een compensatieregeling mogelijk.
 
Door het wetsvoorstel daalt de vraag naar laagcalorisch gas, waardoor ook de noodzaak daalt om de capaciteit van het Groningenveld aan te houden. Daardoor kan de gaswinning uit het Groningenveld eerder naar nul.

Lees ook:

Wiebes: 'Gaswinning kan naar 12,8 miljard kuub'
Nette Kruzenga eist dat minister Wiebes de gaskraan snel verder dichtdraait
Dossier: alles over aardbevingen

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws