Westerwolde wil dat proef met 'asielbus' wordt voortgezet

De gemeenteraad van Westerwolde wil dat de proef met de pendelbus tussen Ter Apel en Emmen, ook wel de 'asielbus' genoemd, wordt voortgezet.

Qbuzz heeft aangekondigd per 15 december te willen stoppen met de pendelbus en bouwt de proef langzaam af. Vanaf begin deze maand stopt de bus niet meer voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar iets verderop bij de reguliere bushalte.

'Geen vertrouwen in'

'Ik heb er geen vertrouwen in dat camera's en niet contant betalen er voor zullen zorgen dat de problemen stoppen', betoogt Wim Eilert van de PvdA. 'Ik kan het niet meer uitleggen. Ik wil een toezegging dat die pendelbus weer terugkomt', betoogt een geëmotioneerde PvdA-fractievoorzitter Stienus Melis.

Ook burgemeester Jaap Velema is 'teleurgesteld' dat de proef met de pendelbus stopt. 'Het zou logischer zijn om de aparte lijn te handhaven', vertelt hij.

Incidenten verminderen

De pendelbus is gestart om het aantal incidenten op de reguliere buslijn te verminderen. Tot nu toe is de proef met de pendelbus succesvol, want er hebben zich sindsdien geen incidenten meer voorgedaan.

Niettemin wil Qbuzz per 15 december stoppen met de speciale buslijn. Er komen wel camera's in elke bus, laat Qbuzz-woordvoerder Michel van der Mark weten. Ook is het niet mogelijk om een kaartje in de bus te kopen, waardoor buschauffeurs daar geen gezeur over kunnen krijgen.

Motie

De VVD besloot een motie in te dienen, waarin staat dat er bij het Rijk en Qbuzz op aangedrongen moet worden om de proef voort te zetten. Die motie werd bijna unaniem aangenomen. Alleen René Kriek van GroenLinks stemde tegen.

Lees ook:

Proef 'asielbus' Ter Apel stopt over twee maanden

Meer over dit onderwerp:
TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws