Bolding: 'Ik ben heel blij, Het Hogeland is mij dierbaar geworden'

Henk Jan Bolding glundert na zijn benoeming tot burgemeester van Het Hogeland.
Henk Jan Bolding glundert na zijn benoeming tot burgemeester van Het Hogeland. © Martin Drent/RTV Noord
Hij glundert van oor tot oor. Waarnemer Henk Jan Bolding is blij en dankbaar dat hij de eerste kroonbenoemde burgemeester van Het Hogeland mag worden.
Raadsleden en wethouders feliciteerden hem woensdagavond bij hem thuis in Glimmen.

Dierbaar

Bolding is sinds januari waarnemend burgemeester van Het Hogeland, dat bestaat uit de vroegere gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. De raad draagt hem voor om de komende zes jaar burgemeester te worden.
'Ik vind het fantastisch', zegt Bolding in een eerste reactie. 'Het Hogeland is mij dierbaar geworden de afgelopen tijd. Ik voelde me vanaf het begin welkom, dat meen ik echt.'

Busjes naar Glimmen

De bekendmaking was woensdagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering in Uithuizen. Roelf Torringa, Gemeentebelangen-raadslid en voorzitter van de selectiecommissie, mocht de naam onthullen.
'Wij hebben een Triple A-burgemeester gevonden die de komende jaren een rol van betekenis in Het Hogeland zal spelen', liet hij weten.
Direct daarna stapte de commissie samen met de wethouders in busjes, om vanuit Uithuizen naar het huis van Bolding te rijden. Nu nog in Glimmen, maar volgens de Gemeentewet zal hij binnen drie jaar moeten verhuizen naar Het Hogeland.
'Ik vind het fantastisch en warm dat ze hier naartoe komen om mij en mijn vrouw te feliciteren', zegt Bolding.

Hard gerend

Of hij tijdens zijn waarnemerschap een stapje extra heeft gezet om burgemeester te worden? 'Nee, dat kan bijna niet', zegt Bolding. 'Ik heb de afgelopen maanden zo hard gerend, dat had niet veel harder gekund. Dat zou ook geen recht doen aan de opgaven die er liggen.'
Naar verwachting wordt Bolding op 29 januari officieel geïnstalleerd als burgemeester van Het Hogeland.