'Politiek Groningen moet in een grote colonne naar Den Haag voor meer geld'

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.
SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. © SP Groningen
Politiek Groningen moet, in navolging van onder andere de boerenprotesten, 'in een grote colonne naar Den Haag om meer geld te eisen van het Rijk'. Dat vindt Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de Groningse gemeenteraad.
'Veel partijen klagen terecht dat Den Haag te weinig geld voor de gemeenten overheeft', zegt Dijk.

'Trek met ons op naar Den Haag'

Meerdere gemeenten in Groningen kampen momenteel met financiële tekorten. De gemeentelijk zeggen dat dit vooral veroorzaakt wordt doordat het Rijk te weinig geld overmaakt voor de uitvoering van taken rondom jeugdzorg.
SP'er Dijk roept politieke partijen, 'ook van andere gemeenten', op om 'geld te gaan halen bij het kabinet'.
'We moeten onze krachten bundelen en laten zien dat er bij gemeenten te weinig geld is voor fatsoenlijke voorzieningen in wijken en dorpen.'

Malieveld?

Of er na boeren, bouwers, klimaatactivisten en onderwijzers straks politici op het Malieveld staan te demonstreren, valt volgens Dijk nog wel te bezien.
'Het Malieveld is misschien wel erg groot, maar laten we wel met een zo groot mogelijke groep die kant op gaan.' Of andere provincies ook welkom zijn? 'Zeker, maar laten we eerst eens beginnen bij Groningen.'

GroenLinks en PvdA positief

Het gebeurt Dijk niet dagelijks, maar hij kreeg zowaar andere partijen aan zijn zijde toen hij het voorstel deed in een debat over de begroting.
'Misschien moeten we inderdaad nog meer op de barricades gaan staan', zegt Berndt Benjamins (D66) nog met enige twijfel of hij zelf naar Den Haag af wil reizen.
PvdA en GroenLinks lijken de route naar de hofstad al wel uit te stippelen. 'Als ik maar niet in een rood SP-hesje hoef te lopen', sluit GroenLinks-raadslid Jasper Been met een knipoog af.

Niet alleen politici

Dijk wil niet alleen politici oproepen om met ze mee te staken. Ook zorginstellingen en ander voorzieningen moeten meedemonstreren. 'Politici moeten nu over de brug komen. Er is veel aan de hand in dit land.'