Celstraf voor veelpleger met strafblad van 31 kantjes

Een 39-jarige Delfzijlster is door de rechtbank van Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 450 dagen, waarvan 372 dagen voorwaardelijk.

Hij kreeg de straf voor meerdere inbraken in bedrijfsbusjes, een inbraak in een auto en voor heling. 

Kostbare gereedschappen

De man was sinds april 2017 actief in Delfzijl. Hij stal voornamelijk kostbare gereedschappen, die hij inruilde voor drugs.

De geboren Amersfoorter maakte voordat hij naar Delfzijl kwam voornamelijk in het Westen des lands furore als veelpleger. Zijn strafblad, waar voornamelijk diefstallen op prijken, telt inmiddels 31 kantjes.

Bloedspoor

Begin november 2017 werd de man na een reeks aangiftes opgepakt. Hij had zelfs de auto van zijn buren niet ongemoeid gelaten. Een bloedspoor met dna in deze auto wees echter regelrecht naar de veelpleger. Maar die ontkende de diefstallen.

Uit de telefoon van de man kwamen gesprekken naar voren over het aanbod van de buit en het ruilen voor drugs. Daarbij plaatste hij foto's van de goederen, met op de achtergrond van die foto's de woonkamer waar hij op dat moment verbleef. 

Forse waarschuwing

De man zit momenteel vast voor soortgelijke feiten. Hij doorloopt in de gevangenis een traject voor veelplegers. Om dat traject niet te doorkruisen, hoeft de man na zijn straf de resterende 78 dagen de cel niet meer in. Om de man toekomstperspectief te bieden, aldus de rechtbank.

Wel blijft er een forse waarschuwing van 377 dagen voor hem op de plank liggen, mocht hij binnen drie jaar weer in de fout gaan. Naast de opgelegde straf moet de man van drugs afblijven en zich onder bewind laten stellen.

Tijdsverloop

De rechtbank hield bij haar oordeel rekening met het tijdsverloop van deze zaak.

De man gaat zijn straf ook in zijn portemonnee voelen: hij moet 2300 euro aan schade betalen.

Lees ook:

- Wederom celstraf voor man met strafblad van 31 kantjes

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws