Medewerkers BAT Niemeyer gaan er euro's per uur op vooruit

Uitzendkrachten die via Tempo-Team voor tabaksfabrikant BAT Niemeyer in Groningen werken, krijgen voortaan hetzelfde loon als vaste medewerkers.

Hierover heeft vakbond FNV een schikking getroffen met het uitzendbureau.

Zeventien medewerkers op de zogenoemde tabakszolder van de tabaksfabrikant gaan er hierdoor ongeveer 40 procent op vooruit. 'Dat gaat om drie tot vier euro per uur', vertelt FNV-bestuurder Hermen Pol.

Op de tabakszolder wordt de tabak opgeslagen voordat het naar de productieafdeling gaat.

'Contracting'

Volgens de vakbond nam Tempo-Team via een dochteronderneming mensen in dienst via de omstreden contractingmethode, vaak een schijnconstructie genoemd.

Dat lijkt op uitzendwerk, alleen hebben in deze constructie onderaannemers de leiding over de werknemers. Op die manier kan de reguliere cao voor uitzendkrachten worden omzeild.

'Mensen probeerden zo onder de cao van Niemeyer uit te komen. Daardoor ontstaat er een aanzienlijk verschil in loon. Wij hebben dat altijd al illegaal gevonden', zegt Pol. De vakbond begon vier jaar geleden met een onderzoek naar de uitzendmethode.

Stoppen

Tempo-Team kondigde in mei dit jaar aan in heel het land te stoppen met schijnconstructies. 'Daardoor ontstond ook de mogelijkheid om te schikken.'

FNV hoopt dat minister Koolmees aan nieuwe wetgeving gaat werken waardoor deze schijnconstructies in de toekomst niet meer voor zullen komen.

Lees ook:

- Reorganisatie BAT Niemeyer voorlopig stopgezet

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws