Erfgoedvereniging: 'Bescherm inboedel Pepergasthuis als gemeentelijk cultuurgoed'

De gemeente Groningen moet ervoor zorgen dat de inboedel van het Pepergasthuis in Stad als collectie bijeen blijft, ook als het historische hofje verkocht wordt.

Dat schrijft Erfgoedvereniging Heemschut vrijdag in een brief aan de gemeente.

De vereniging is bezorgd over de geplande verkoop van het Pepergasthuis aan een particulier. Dat zou ten koste gaan van de maatschappelijke functie en het openbare karakter van het complex.

De inboel is onlosmakelijk verbonden met het gasthuis en daarmee met de historie van de stad
Gijsbert Boekschoten - Erfgoedvereniging Heemschut

Schilderijen en kerkbankjes

Maar ook de in zes eeuwen vergaarde inboedel van het Pepergasthuis is mogelijk in het geding, zegt Gijsbert Boekschoten namens de erfgoedvereniging.

'Ik ken de nieuwe eigenaar niet, maar in theorie zou de hele inboedel op Ebay gezet kunnen worden. De gemeente moet er alles aan doen om dat risico af te dekken.'

'Dan moet je denken aan schilderijen, de statenbijbel, kasten, kerkbankjes, kroonluchters en verschillende religieuze voorwerpen. Veel van deze goederen zijn onlosmakelijk verbonden met het gasthuis en daarmee met de historie van de stad. Het mogelijk uiteenvallen van deze verzameling moet voorkomen worden.'

Een deel van de inboedel (Foto: Marten Nauta/RTV Noord)

Afbeelding

Beschermd cultuurgoed

Met een zogeheten erfgoedverordening kan de gemeente de inboedel als 'beschermd gemeentelijk cultuurgoed' bestempelen.

'In het verleden is naast het complex ook de inventaris aan de gemeente toevertrouwd. Het is een historisch waardevolle collectie en dient voor de stad behouden te blijven.'

Afbeelding

Demonstratie

Op dinsdag 12 november vindt er een hoorzitting plaats over de verkoop van het Pepergasthuis door woningcorporatie Lefier. Voorafgaand aan die zitting is er een demonstratie van bewoners.

De gemeente Groningen laat in een eerste reactie weten zich bewust te zijn van de cultuurhistorische waarden van de inboedel, en kijkt hoe die waarde behouden kan blijven.

Woningcorporatie Lefier, de huidige eigenaar van het Pepergasthuis, was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook:

- Demonstratie tegen verkoop Pepergasthuis op komst
- Het Pepergasthuis: van pelgrimsherberg en dolhuis tot sociale huurwoningen

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws