CDA Groningen maakt tegenbegroting: 'geen ozb-stijging woningen, halveer hondenbelasting'

Het CDA heeft een tegenbegroting opgesteld voor de gemeente Groningen.

Die gemeente moet komend jaar zo'n 30 miljoen euro bezuinigen: het gemeentebestuur wil om die reden onder andere de ozb verhogen.

De oppositiepartij, die twee van de 45 zetels in de Groningse gemeenteraad heeft, stelt voor de ozb voor woningen niet te verhogen. De ozb voor bedrijfspanden moet juist extra verhoogd worden. Ook hoeft de hondenbelasting volgens de christendemocraten minder hoog uit te vallen dan het gemeentebestuur nu voorstelt.

Enkele kantjes

De tegenbegroting telt slechts enkele kantjes. Dat in tegenstelling tot de honderden pagina's die de échte gemeentebegroting telt.

CDA-fractievoorzitter René Bolle noemt de begroting van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie 'niet evenwichtig'. 'De rekening komt te veel bij onze inwoners te liggen. Die gaan meer betalen en krijgen er minder voor terug.' 

'Lastige financiële tijd'

Bolle geeft toe dat de gemeente zich in een 'lastige financiële tijd' begeeft. Om te bezuinigen stelt hij daarom voor de basisbaan, een belangrijke wens van het college, te schrappen.

Met de basisbaan willen burgemeester en wethouders mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen. Fractievoorzitter Bolle wil juist 700.000 euro besparen op de basisbaan.

Sport

Dat bedrag wordt in de CDA-plannen bijvoorbeeld gebruikt om de bezuiniging op sport terug te draaien, en daar juist 100.000 euro extra in te investeren. De partij is al langer fel tegenstander van de plannen van het college om de trainingshuur van bepaalde sportvelden te verhogen.

'In verkiezingstijd gaf elke partij aan meer geld uit te willen geven aan sport. En wat is er gebeurd? Niet meer geld, niet hetzelfde geld, maar minder geld gaat naar sport.'

Hondenbelasting

In de plannen van het CDA wordt de hondenbelasting gehalveerd, en dalen de gemeentelijke inkomsten daaruit met 485.000 euro. Bovendien wil de partij de verbouwing van Dudok aan het Diep uitstellen. 'Dat moet 530.000 euro opleveren.'

Ook wil de partij ruim twee ton minder uitgeven aan cultuur, en moet er wat Bolle geen geld meer worden gestoken in het evenement Let's Gro: 'Dat evenement heeft goede dingen voortgebracht, maar is ook erg kostbaar. De wereld draait ook door zonder dat feestje.'

Weinig kans

De plannen van het CDA lijken weinig kans te hebben. Tijdens de debatten van afgelopen woensdag hielden coalitiepartijen stug vast aan hun plannen, en bleken juist de oppositiepartijen het onderling niet eens.

Mede-oppositiepartij SP, met vijf zetels in de gemeenteraad, is het bijvoorbeeld niet eens met het schrappen van de basisbaan. Op woensdag 13 november besluit de gemeenteraad of het de begroting van wethouder Paul de Rook (D66) goedkeurt.

Lees ook:

Oppositie schiet met hagel op sportbezuinigingen, maar mist doel
Groningen bezuinigt: belastingen omhoog, verbouwing stadhuis mogelijk uitgesteld 

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws