COA zoekt 5.000 nieuwe opvangplekken, middel uit 2015 moet helpen

Het COA heeft volgend jaar 5.000 extra opvangplekken nodig. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol verzoekt daarom om de zogenaamde Regionale Regietafels weer bijeen te roepen. Dat staat in een brief aan onder andere René Paas, de Commissaris van de Koning.

In 2015 en 2016, tijdens de vluchtelingencrisis, kwamen burgemeesters onder leiding van de Commissaris van de Koning bijeen om te kijken hoe er extra opvangplekken geregeld kunnen worden. De staatssecretaris wil dat deze overlegstructuur nu opnieuw wordt gebruikt.

Stadskanaal en Westerwolde benaderd

Het COA heeft al een aantal gemeenten benaderd of ze capaciteit willen leveren. Om welke gemeenten het gaat wilde het COA niet zeggen. Uit een rondgang door RTV Noord bleek dat alleen de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde in onze provincie benaderd zijn door het COA. 

Westerwolde zei al snel het verzoek met 'een eenduidig nee' te hebben beantwoord. Volgens burgemeester Jaap Velema draagt Westerwolde zijn steentje al bij met het aanmeldcentrum Ter Apel.

Extra bedden

De gemeente Stadskanaal is op dit moment de enige gemeente in onze provincie die bekijkt of ze extra bedden kunnen regelen. 

Het COA vangt op dit moment landelijk 26.524 asielzoekers op. In onze provincie is er plek voor ongeveer 2.700 asielzoekers.

Lees ook:

- Mogelijk opnieuw asielzoekers in Musselkanaal
COA dringend op zoek naar extra asielbedden in Groningen

Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws