Raadsman vindt dat verdachte van scala aan strafbare feiten te laat voor rechter komt

Een 28-jarige Groninger, die zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig heeft gemaakt een scala aan feiten, waaronder potloodventen en aanranding, mag tot begin volgend jaar wachten op de behandeling van zijn strafzaak.

Dit tot ontsteltenis en zorg van zijn eigen raadsman. Dat bleek vrijdag tijdens een niet inhoudelijke zitting in de Groninger rechtbank.

Potloodventen bij DOT

De verdachte zou zich vanaf begin juni tot eind juli schuldig hebben gemaakt aan onder meer aanranding, bedreiging van een medewerker van Lentis, potloodventen op het strandje naast evenementenlocatie DOT in Stad en aan vernieling van een cellencomplex.

Dat laatste gebeurde toen de man tijdelijk werd ingesloten. Hij masturbeerde de cel onder. Zodoende werd zijn cel tijdelijk onbruikbaar. Ook beledigde hij een agent toen die zijn werk deed.

Bedreiging met chocolademelk

Een medewerker van Lentis werd door de man bedreigd met een beker hete chocolademelk. De man had op het kantoor aangegeven met de beker te gooien naar de eerste de beste die hem zou aanspreken. De vrouw in kwestie deed aangifte van bedreiging.

De Stadjer werd na zijn insluiting opgenomen in een gevangenis voor psychiatrische patiënten. Daar gaat het momenteel goed met hem. Om de inhoudelijk zitting te starten, moet er nog een belangrijk rapport over de man op tafel te komen. Maar zijn specialistische behandeling vergt maatmerk, en dat kost tijd.

Schreeuw om hulp

Maar de raadsman wil vaart zetten achter deze strafzaak en niet wachten tot februari. Te meer omdat de man lijdt aan schizofrenie en psychoses en hij en aantal keren probeerde zichzelf van het leven te beroven. 'Deze man schreeuwt om hulp', zei hij.

'Des te langer mijn cliënt gevangen zit zonder dat er écht iets gebeurt, des te minder komt er van de grond', aldus de advocaat.

Langer vast

Mocht de strafzaak pas in februari dienen, dan zit de man mogelijk al langer vast dan hij aan straf opgelegd zou krijgen, mits de rechtbank alle feiten bewezen acht.
 
Zijn raadsman vroeg daarom zijn cliënt, onder strenge voorwaarden, op vrije voeten te stellen tot zijn strafzaak dient. Maar de rechtbank houdt nog een 'slag om de arm'.

Voorlopig wordt vanuit het Openbaar Ministerie (OM) meer druk uitgeoefend op deskundigen. Dit, om sneller een behandelrapport voor de man klaar te hebben. Daarmee zou ook de strafzaak eerder kunnen beginnen.

De rechtbank komt mogelijk binnen een maand op het verzoek van de raadsman terug. Tot die tijd blijft de Stadjer vastzitten.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws