Deel oppositie Stad: 'Eén wethouder minder in Groningen'

Het Stadhuis
Het Stadhuis © RTV Noord
Een deel van de oppositiepartijen in de gemeenteraad van Groningen wil dat één van de wethouders opstapt. Op dit moment telt de gemeente zeven wethouders.
SP, VVD, CDA en de Stadspartij dienen het voorstel woensdag in tijdens een raadsvergadering. Ze willen een wethouder schrappen om kosten te besparen.
De gemeente Groningen moet komend jaar ongeveer 30 miljoen euro bezuinigen. Om dat te doen wil wethouder Paul de Rook (D66) onder andere de onroerendezaakbelasting (ozb) op woningen verhogen en betaald parkeren invoeren in alle wijken binnen de ringweg.
Ook gaan sommige kosten voor sportverenigingen omhoog, en wordt de verbouwing van het stadhuis mogelijk uitgesteld.

Twee wethouders extra

Voor de herindeling van Groningen met de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer had de grootste gemeente van onze provincie vijf wethouders. 'Daar zijn er twee bij gekomen, en dat terwijl we ongeveer tien procent extra inwoners hebben', zegt Ietje Jacobs (VVD).
Welke wethouder het veld moet ruimen wil Jacobs niet zeggen. Wat Jimmy Dijk (SP) betreft kan het ook zo zijn dat alle wethouders minder uren gaan werken.

Vier ton

Een wethouder in de gemeente Groningen verdient ruim 9.000 euro per maand. Met het plan willen de partijen 400.000 per jaar bezuinigen: dat is inclusief ondersteuning door ambtelijk personeel, zegt VVD'er Jacobs.

Wachtgeld

Maar is een voorstel om een wethouder op te laten stappen wel zinvol? Immers heeft een wethouder die ermee stopt recht op wachtgeld, en wordt diegene gewoon doorbetaald.
'Ik ga ervan uit dat een wethouder heel snel een nieuwe baan kan vinden. Misschien moet de wethouder opstappen die daar de meeste kans op heeft', zegt Jacobs. 'Bovendien kunnen de wethouders ook van hun wachtgeld afzien', voegt Jimmy Dijk toe.

Tegenbegroting

Jacobs laat weten te werken aan een tegenbegroting. Dat doet ze 'met zo veel mogelijk partijen'. Het CDA maakte afgelopen vrijdag al een tegenbegroting. Die partij wil onder andere dat de ozb voor woningeigenaren niet omhoog gaat.

Steun

De vier partijen hebben samen 13 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Om daadwerkelijk een wethouder de laan uit te sturen hebben SP, VVD, CDA en de Stadspartij steun nodig van meer partijen, waaronder zeker één partij die nu een wethouder in het college heeft.
Toch heeft Jacobs hoop dat haar plan er komende woensdag gesteund wordt. 'Als er een goed idee op tafel ligt, dan stem je daar gewoon voor.'