Instellingen

Stuurman kijkt filmpjes op zijn mobieltje, Gronings schip loopt op de rotsen

De stuurman had meer oog voor zijn mobiele telefoon
De stuurman had meer oog voor zijn mobiele telefoon © freestocks.org/Flickr (Creative Commons)
Het voor de Delfzijlster rederij Wagenborg varende schip Priscilla is vorig jaar juni in Schotland op de rotsen gelopen omdat de stuurman te lang filmpjes op zijn mobieltje zat te kijken.
Dat concludeert de Britse Marine Accidents Investigation Branch (MAIB) in een onderzoeksrapport dat gemaakt is naar aanleiding van het ongeval.

Lading kunstmest

De 90 meter lange Priscilla was met een lading kunstmest onderweg van Litouwen naar Schotland en moest in de nacht van 18 juli de Pentland Firth passeren. Een nauwe zeestraat tussen het noordelijke puntje van Schotland en Orkney eilanden.
Het schip voer op de automatische piloot met één bemanningslid op de brug. Waarschuwingssystemen die normaal gesproken af gaan als het schip per ongeluk op de kust afvaart waren in verband met de geringe breedte van de zeestraat uitgeschakeld.

Sterke stroming

Door de sterke stroming raakte de Priscilla van koers af. De stuurman had dat niet door omdat hij op zijn mobieltje 'music videos' aan het bekijken was, aldus het onderzoeksrapport.
Toen de stuurman merkte dat het schip van de koers af was geraakt, koos hij er voor om tussen twee eilandjes door te varen in plaats van terug te keren naar zijn oorspronkelijke koers. Hij had daarbij niet in de gaten dat er tussen die eilandjes ondieptes zaten.
De coaster priscilla op archiefbeeld, vijf maanden geleden in de haven van Emden.
Radio waarschuwingen van de Britse kustwacht werden niet snel genoeg opgevolgd en het schip liep aan de grond.

Een week op de rotsen

De Priscilla heeft ongeveer een week op de rotsen gezeten. Nadat een deel van haar lading was gelost kon ze door sleepboten van Rederij Wagenborg uit Delfzijl van de rotsen worden getrokken.
Het schip is naar een dok gebracht voor reparatie van de bodem en is daarna weer in de vaart genomen.