Dwangsom Lentis van de baan, maar zorgen blijven

© Lentis.nl
De dossiers en procedures in de kliniek Groningen van ggz-instelling Lentis zijn weer op orde. De dwangsom van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd is daarmee van de baan.
De kliniek in Groningen lag het afgelopen jaar onder een vergrootglas. Het is een 24-uurs kliniek, waar mensen met ernstige psychische problemen worden opgenomen.
Volgens de Inspectie waren er ernstige risico's voor de veiligheid en continuïteit van de zorg. Daarvoor kreeg Lentis een aparte dwangsom, die eerder dit jaar werd opgeheven toen aan de eisen was voldaan. Een tweede dwangsom richtte zich op dossiervorming en protocollen. Binnen de kliniek werd onvoldoende op een eenduidige manier gewerkt. Zo was informatie over cliënten was niet altijd goed toegankelijk. 

Problemen opgelost

Tijdens bezoeken vorige maand heeft de inspectie gezien dat Lentis 'voldoende maatregelen' heeft genomen om die problemen weg te nemen. Er wordt nu wél op een 'eenduidige manier' gewerkt en informatie wordt beter vastgelegd in dossiers. 

Lof voor medewerkers

De inspectie looft medewerkers van de Kliniek Groningen in hun rapportage. Zij hebben 'volle inzet getoond om de situatie te verbeteren'.

'Nadrukkelijk vinger aan de pols'

Maar met het opheffen van de dwangsom en de lof voor de medewerkers zijn de zorgen van de inspectie nog niet volledig weggenomen. Er zijn bij Lentis 'regelmatig problemen' bij het nemen van maatregelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren, vindt de inspectie. Ook constateert de inspectie dat Lentis te maken heeft gehad met een reeks wisselingen van bestuur en behandelstaf.
Daarom houdt de inspectie 'nadrukkelijk de vinger aan de pols' bij Lentis. Het gaat daarbij dus niet om de Kliniek Groningen an sich, maar om Lentis als zorgaanbieder in het algemeen. Lentis kan de komende tijd rekenen op meer (on)aangekondige bezoeken en de inspectie gaat intensief gesprek met het bestuur.