Verkoop Pepergasthuis staat op losse schroeven (update)

De omstreden verkoop van het monumentale Pepergasthuis in Groningen lijkt van de baan. De beoogd aankoper heeft bij de gemeente gemeld dat hij van de koop wil afzien.

Daarom gaat de hoorzitting over de kwestie, die voor dinsdag gepland stond, niet door. De gemeente gaat met de betrokken partijen om tafel om de situatie te bespreken. Komen ze er niet uit, dan vindt de zitting alsnog op 9 december plaats.

Hoge onderhoudskosten

Het Pepergasthuis is nu nog eigendom van Lefier. De woningcorporatie wil het monumentale complex van de hand doen, omdat de onderhoudskosten te hoog zijn.

Vastgoedondernemer Jan Berry Drenth uit Zuidhorn bleek geïnteresseerd in een overname. Een voorlopig koopcontract werd getekend, maar de huidige bewoners lieten het er niet bij zitten.

Veel meer huur

Zij verzetten zich tegen de verkoop, omdat ze bang zijn dat ze aan de nieuwe eigenaar veel meer huur moeten betalen. Ook de gemeente vindt dat de huidige functie van het Pepergasthuis - sociale huur - niet verloren mag gaan.

De zaak leidde tot een hoogoplopend conflict tussen Lefier-bestuurder Margriet Drijver en wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). De Autoriteit Woningcorporaties werd erbij gehaald. Dinsdag zou deze instantie van het Rijk zowel de gemeente als Lefier aanhoren tijdens een speciale hoorzitting in Groningen en dan een bindend besluit nemen, wat er met het Pepergasthuis mag gebeuren.

De hoorzitting is dus voorlopig uitgesteld. Van der Schaaf: 'Ik ben voorzichtig optimistisch over deze ontwikkeling.'

De geschiedenis van het Pepergasthuis
Het Pepergasthuis (ook wel St. Geertruidshuis) heeft een rijke geschiedenis. Het werd in 1405 gesticht als gasthuis voor pelgrims die naar Groningen kwamen. Na de de capitulatie van de stad voor de Prins van Oranje in 1594, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: een wooncomplex voor oudere Stadjers. Ouderen die zich inkochten, kregen er verzorging en konden er tot hun dood wonen.

Daarnaast woonden er 'dollen', die tegen betaling bezichtigd konden worden op zondagen. In 1861 werd het complex voor het laast uitgebreid.

In de loop van vorige eeuw kwamen steeds meer woningen leeg te staan in het complex. Vanaf 1954 mogen woningen daarom ook worden verhuurd. Lefier is de huidige beheerder van het complex, maar wil er dus eigenlijk vanaf vanwege de hoge kosten.

Afbeelding
Aquarel van het Pepergasthuis door Jan Bulthuis, 1786 (Publieke domein)

Lees ook:

- Erfgoedvereniging: 'Bescherm inboedel Pepergasthuis als gemeentelijk cultuurgoed'
- Demonstratie tegen verkoop Pepergasthuis op komst
- Wethouder diep door het stof na misser rond Pepergasthuis

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws