Bezuinigingen leiden tot uitstel aardgasvrij maken Stad

© RTV Noord
De stad Groningen kan minder snel van het aardgas af dan gepland. Dat komt door de flinke bezuinigingen waar de gemeente mee te maken heeft.
De gemeente had het plan om in 2035 de eerste aardgasvrije gemeente van Nederland te worden. Het is nu maar de vraag of dat lukt. De stad moet zo'n 30 miljoen euro bezuinigen en meer geld in het laatje krijgen. Daarom gaan onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en kosten voor sportverenigingen omhoog.

Alleen Selwerd en Paddepoel

Groningen heeft een speciaal budget van het Rijk gekregen om te experimenteren met aardgasvrij wonen. Dat geld wordt inmiddels gebruikt voor projecten in de wijken Selwerd en Paddepoel. Er is meer geld nodig om ook andere wijken gasvrij te maken.
Inmiddels hebben de wijk Reitdiep en de Noorderplantsoenbuurt plannen ingediend om gasloos te worden. Die kunnen dus niet meteen van start gaan als er geen extra geld komt.

Grote tegenvaller

'Helemaal stil komt het niet te liggen', zegt woordvoerder Arjan van de Leur van de gemeente Groningen. 'Maar we gaan er wel langer over doen. Dat is een grote tegenvaller.' Hij hoopt dat Den Haag met extra geld komt.
Volgens Van de Leur zou het Rijk er alles aan gelegen moeten zijn om in één gemeente goede ervaringen op te doen met aardgasvrij wonen, zegt Van de Leur. 'Wij zijn bereid die ervaring met andere gemeenten te delen, zodat niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden.'
Woensdag wordt de begroting besproken in de gemeenteraad. Mogelijk komt er dan nog extra geld vrij voor het aardgasvrij wonen.