Thuis medicinale wiet kweken? Misschien mag het in Oldambt

© Flickr/Mencantagava (Creative Commons)
Wordt het legaal om in de gemeente Oldambt medicinale wiet te kweken? Burgemeester Cora-Yfke Sikkema gaat kijken wat de mogelijkheden zijn.
De VCP diende maandagavond een voorstel in, dat twee jaar geleden ook al eens voorbij kwam. Destijds is daar weinig mee gedaan en dat had onder meer te maken met het plotselinge overlijden van burgemeester Pieter Smit.
'Door omstandigheden die wij allemaal nog in ons geheugen hebben is het niet zover gekomen dat er uitvoering aan de motie kon worden gegeven', schrijft de VCP.

Legaal kweken

Mensen die last hebben van pijn, ontstekingen of bijvoorbeeld de ziekte MS kunnen profijt hebben van medicinale wiet. Het gebruik kan de pijn verzachten.
'De zorgverzekeraars vergoeden de kosten van medicinale wiet niet en de kwaliteit is vaak onvoldoende. Hierdoor lijden patiënten onnodig pijn', schrijft de VCP.

In gesprek

Meerdere partijen in de gemeente Oldambt willen dat burgemeester Cora-Yfke Sikkema in gesprek gaat met het Openbaar Ministerie en de politie om tot een gezamenlijke regeling te komen. Die regeling moet het mogelijk maken dat Oldambtsters die kunnen aantonen dat ze ziek zijn thuis legaal medicinale wiet mogen kweken.
Sikkema zegt in gesprek te willen gaan met de andere partijen. 'Op basis daarvan wil ik bij u terugkomen, dan kunnen wij vervolgens kijken of we tot een convenant kunnen komen.'
Mocht het überhaupt al mogen, dan moet je volgens VCP-voorman Engel Modderman wel kunnen aantonen dat je belang hebt bij medicinale wiet. Het is niet zo dat alle inwoners van de gemeente Oldambt opeens legaal wiet mogen kweken.