'Overal 100 op de snelweg, behalve 's avonds en 's nachts'

De coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag.

Het pakket moet ervoor zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen. Wat het precies voor Groningen betekent, is nog onduidelijk.

Volgens de NOS gaat begin volgend jaar de maximumsnelheid op alle snelwegen terug naar 100 kilometer per uur. Wel mag er tussen 19:00 en 06:00 uur harder gereden worden op de plekken waar dat nu ook overdag mag.

Woensdag presentatie

Het kabinet wil woensdag het pakket maatregelen tegen stikstof presenteren. Premier Rutte noemt het een belangrijke stap, maar zegt meteen dat 'daarmee niet alle problemen zijn opgelost.'

In december volgt een uitgebreider pakket met nog meer maatregelen. 'Er moet nog heel veel gebeuren.' De premier wilde niet zeggen wat precies is afgesproken.

Streep door stikstofbeleid

De Raad van State (RvS) oordeelde eerder dit jaar dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van Nederland niet voldoet aan Europese regels. In dat programma was vastgelegd dat een project stikstof mocht uitstoten, ook in de buurt van specifiek beschermde natuurgebieden, zolang de belofte maar werd gedaan dat de uitstoot in de toekomst zou worden gecompenseerd. Nu blijkt dat het besluit van de RvS gevolgen heeft voor allerlei overheidsprojecten, omdat deze compensatie ook hard moet worden aangetoond.

Snelheid omlaag?

'Wij zijn klaar en het kabinet gaat nu verder', aldus Klaas Dijkhoff van de grootste regeringspartij VVD. Hij zegt niet blij te zijn met het pakket, maar het 'is goed wat er gaat gebeuren.'

Hij liet al doorschemeren dat een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen eraan zit te komen om stikstof terug te dringen. 'Het is niet leuk. We moeten voorkomen dat de bouw van woningen en wegen inkakt.'

Dit bericht is aangevuld met reacties van Rutte en Dijkhoff

Lees ook:

- Het stikstofbesluit: hoe zit het ook alweer?
- Vanaf de Redactie: Wie heeft er nou gelijk in de stikstofcrisis? (kijk terug)

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws