Gemeente Delfzijl en Acantus: 'Minister Knops moet tempo maken'

Raymond Knops
Raymond Knops © ANP
Bewoners in het bevingsgebied moeten snel duidelijkheid krijgen over de versterking van hun huis. Daarvoor pleiten woningbouwcorporatie Acantus en de gemeente Delfzijl.
Ze vragen hier aandacht voor tijdens het bezoek van minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken, aankomende donderdag in Delfzijl.

Sloop vanwege versterking

Knops opent donderdagmiddag het nieuwe appartementencomplex Houtwerf van Acantus. Daarin komen de eerste bewoners uit de Zandplatenbuurt Noord in Delfzijl. In die wijk worden bijna vierhonderd huurhuizen gesloopt vanwege de versterking.

Beoordelingen nog niet binnen

Bewoners van het zuidelijk deel van de Zandplatenbuurt zitten nog altijd in grote onzekerheid. Terwijl hun buren verhuizen, weten zij nog niet eens of hun huis versterkt of zelfs gesloopt en herbouwd moet worden. De versterkingsadviezen laten op zich wachten.

Rust

'Je ziet dat duidelijkheid, het bieden van perspectief en ook de eigen regie over de woontoekomst enorm bijdragen aan rust bij de mensen die het aangaat', zegt directeur-bestuurder Anita Tijsma van Acantus.
'Ik gun dit ook de bewoners die nu nog in het opname- en beoordelingsprogramma zitten.'
Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl en Tijsma doen die oproep ook voor andere inwoners die nu nog geen duidelijkheid hebben.

Met bewoners in gesprek

Knops gaat niet alleen in gesprek met de gemeente en Acantus. Hij praat ook met de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt, waarin bewoners vertegenwoordigd zijn uit de wijk.
Minister Knops vervangt Kajsa Ollongren (D66) op Binnenlandse Zaken. Zij heeft vanwege medische redenen haar taken tijdelijk neergelegd.