Seniorenpartij wil mast van gezonken schip terughalen naar Delfzijl

De drijvende jeugdherberg in betere tijden.
De drijvende jeugdherberg in betere tijden. © Jos Lange/Groninger Archieven
De Seniorenpartij in Delfzijl wil één van de masten van de Pieter Albert Koerts nog voor DelfSail 2021 terughalen naar de havenstad.
Het schip, dat al in slechte staat verkeerde, zonk eind augustus in het Duitse Bremerhaven. De kosten voor de restauratie zijn zo hoog, dat besloten is om de Pieter Albert Koerts te slopen.

Jeugdherberg

De 75 meter lange houten driemaster lag tussen 1954 en 1964 in de haven van Delfzijl. Het schip deed dienst als jeugdherberg. Toen hij werd verkocht en wegging, was er veel onbegrip bij de Delfzijlsters.
Volgens fractievoorzitter Jan Ottens is het terughalen van één van de masten een mooie kans om de maritieme geschiedenis van Delfzijl weer nieuw leven in te blazen. Hij wil de mast plaatsen op de plek waar de bark lange tijd heeft gelegen, bij de loodsen van Wijnne Barends.

Kosten onbekend

'Het hele schip kunnen we niet meer terughalen, maar één van de masten moet lukken', zegt Ottens. Hoeveel dat gaat kosten is niet bekend. Hij wil dat het college van burgemeester en wethouders dat uitzoekt.
De raad van Delfzijl praat op 28 november over het voorstel van Ottens.