Delfzijlsters vrezen komst windpark Geefsweer

Een rotorblad wordt gemonteerd aan een windturbine (niet het windpark in kwestie)
Een rotorblad wordt gemonteerd aan een windturbine (niet het windpark in kwestie) © Vincent Jannink/ANP
Een groep inwoners van Wagenborgen en Meedhuizen ziet de komst van Windpark Geefsweer bij het gelijknamige dorp niet zitten. Ze vrezen voor hun veiligheid. Volgens hen zijn de windmolens niet aardbevingsbestendig.
De inwoners hebben hun krachten gebundeld in de Stichting Burgerinitiatief zuidelijke dorpen Delfzijl. In een brief aan de provincie Groningen beschrijven ze hun zorgen.

'Extra testen niet nodig'

In de beantwoording van die vragen stelt de provincie dat de turbines zijn ontwikkeld om continue belasting te kunnen weerstaan. Aanvullende metingen zijn daarom niet nodig. Omgevingsdienst Groningen heeft vooraf voldoende berekeningen gedaan, stelt de provincie.
Windpark Geefsweer krijgt veertien windmolens met een masthoogte van tussen de 120 en 145 meter hoog. De maximale tiphoogte is tussen de 180 en 217,5 meter.
De windmolens moesten tussen de 42 en 70 megawatt opleveren. Dat is goed om zeker 45.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Niet te stoppen

De komst van het park tegenhouden is niet meer mogelijk. De vergunning is namelijk al verleend. 'De bouw begint op korte termijn', vertelt een woordvoerder van de provincie Groningen. 'Hier is een uitgebreide procedure aan vooraf gegaan. De Provinciale Staten heeft het gebied al in 2014 aangewezen.'

Slagschaduw

Vorig jaar oordeelde de Raad van State dat het nabijgelegen windpark Delfzijl Zuid niet mocht uitbreiden. Die molens zouden voor te veel lawaai en slagschaduw zorgen.
De bouw van het windpark bij Geefsweer mag wel doorgaan, mits de turbines zich automatisch uitschakelen tijdens zonnige momenten. Overlast bij omliggende woningen door slagschaduw wordt dan voorkomen, zo oordeelde de hoogste rechter.