Te weinig geld voor geluidsreductie A7 bij Hoogkerk: onderzoekers vergaten invoegstroken

De A7 bij Hoogkerk
De A7 bij Hoogkerk © Martijn Folkers/RTV Noord
De gemeente Groningen en Rijkswaterstaat hebben te weinig geld voor het indammen van geluidsoverlast op de A7 tussen Hoogkerk en de afritten bij Corpus den Hoorn.
'Het blijkt dat een onderzoek naar de geluidsreductie onvolledig is geweest', zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks).

Vluchtstroken

In dat onderzoek, dat is uitgevoerd op verzoek van Rijkswaterstaat, zijn onderzoekers onder andere de vlucht- en invoegstroken vergeten mee te nemen. 'Het is slecht nieuws voor mensen uit Hoogkerk', zegt de wethouder.

Zeven ton tekort

Om het hele traject van stil asfalt te voorzien, is volgens de wethouder een miljoen euro nodig. 'Dat geld hebben wij niet en willen ook de provincie Groningen en Rijkswaterstaat niet op tafel leggen.'
In totaal is nu 300.000 euro beschikbaar. Daarmee moet 'stil asfalt' worden aangelegd. Volgens de wethouder gebeurt dat nu mogelijk alsnog, maar dan alleen op de rijstroken richting het westen. Dat zou nog geen twee decibel aan geluidsreductie opleveren.

Snelheidsverlaging

Om de geluidsoverlast die Hoogkerkers ervaren te reduceren, zou de maximumsnelheid op het traject verlaagd kunnen worden. Die ligt nu op 100 kilometer per uur.
Maar volgens wethouder Broeksma ligt het idee van een snelheidsverlaging niet op tafel. 'We kijken wel of de 300.000 euro die we hebben nog aangevuld kan worden.'

Geen overtreding wettelijke normen

Aannemerscombinatie Herepoort, die de verbouwing van de Zuidelijke Ringweg voor haar rekening neemt, zegt dat het asfalt dat nu op het traject ligt van voldoende kwaliteit is. Ook voldoet het aan de wettelijke geluidsnormen.
Om die reden zijn zowel de provincie Groningen als Rijkswaterstaat van mening dat de gemeente Groningen moet zorgen voor extra geld voor het terugbrengen van de geluidsoverlast. Dat geld is er niet: de gemeente moet immers komend jaar 30 miljoen euro bezuinigen.