Krewerd wordt energieneutraal, veilig en toekomstbestendig gemaakt

© Martin Drent/RTV Noord
Krewerd wordt als eerste dorp in het aardbevingsgebied in z'n geheel energieneutraal, veilig en toekomstbestendig gemaakt. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft de gekozen aanpak van de dorpelingen geaccepteerd.
Krewerd, in de gemeente Delfzijl, wordt erkend als proefproject, waarbij de veiligheid van de huizen sneller wordt beoordeeld. Het dorp telt 44 woningen en van bijna alle woningen zijn inmiddels de technische gegevens vastgesteld. De resultaten en ervaringen die tijdens deze pilot worden opgedaan, kunnen als voorbeeld dienen voor het gehele aardbevingsgebied.

Eigen architect

De inwoners van Krewerd hebben zich verenigd in een dorpscoöperatie, waarvan het bestuur de regie voert over de operatie. Voormalig wethouder Willem Smink is de onafhankelijk voorzitter van de coöperatie. Het dorpsplan komt tot stand met ondersteuning van deskundigen, waaronder een stedenbouwkundige. Verder krijgt ieder huishouden een eigen, onafhankelijke architect

Belangrijk moment

Krewerd heeft zich twee jaar lang ingezet om de status van proefproject te bemachtigen.
Volgens burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl is er sprake van een belangrijk moment. 'De inwoners van Krewerd willen graag aantonen dat de versterkingsoperatie efficiënter, sneller, transparanter en goedkoper kan. Daarom heeft de gemeente zich hier ook sterk voor gemaakt', aldus Beukema.