Gedupeerden met 'oude schadegevallen' krijgen herkansing bij NAM

Bevingsschade
Bevingsschade © Jos Schuurman/FPS
Een deel van de mensen die hun oude aardbevingsschade niet hebben kunnen herstellen met het aanbod van de NAM krijgt een herkansing. De NAM is bereid om het bedrag dat mensen tekort komen alsnog te betalen.
Het gaat om de zogenoemde 'oude schadegevallen' die zijn gemeld voor 31 maart 2017 en die dus nog zijn afgehandeld door het mijnbouwbedrijf zelf. Nu is de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk voor de afhandeling van schade.

Tweede Kamer deed onderzoek

De Tweede Kamer liet onlangs onderzoek doen naar de afhandeling van de zesduizend zogenoemde 'oude gevallen'. Daaruit bleek dat bijna tweederde van de huiseigenaren hun schade niet heeft kunnen herstellen omdat het aanbod van de NAM daarvoor ontoereikend was.
In theorie komt dus bijna tweederde van de zesduizend mensen in aanmerking voor deze vergoeding. Mits ze dat dus kunnen aantonen.

Alsnog vergoed

De SP in Provinciale Staten wilde in debat met commissaris van de Koning René Paas over dit onderwerp. De partij wilde weten of Paas niet meer had kunnen en moeten betekenen in dit proces, omdat hij zich heeft opgeworpen als hoeder van deze oude gevallen.
In antwoord op de vragen van de SP kwam Paas met de toezegging van de NAM. 'Wij hebben er bij de NAM op aangedrongen dat mensen bij wie de schadevergoeding te laag was nog een kans moeten krijgen', zegt Paas. 'Als deze mensen dat kunnen aantonen, dan kunnen ze dat verschil alsnog vergoed krijgen.'

Factuur laten zien

De mensen om wie het gaat moeten daarvoor wel een factuur of offerte kunnen laten zien van de kosten voor herstel. Die factuur moet van voor 1 oktober 2019 zijn.
'Mensen moeten het verschil kunnen laten zien tussen wat zij hebben betaald en wat ze van ons hebben gekregen', zegt een NAM-woordvoerder. 'We doen dit omdat de commissaris en het ministerie dat van ons vragen en daar voldoen we aan.'
Het bedrijf heeft geen indicatie om hoeveel gevallen het gaat en hoeveel geld daar aan gekoppeld is.

Blij

SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek is in ieder geval tevreden met de toezegging van Paas. 'Wij zijn blij met de toezegging dat gedupeerden alsnog krijgen waar ze al zo lang voor strijden en recht op hebben', zegt hij.
'De uitwerking moet snel gaan en echt opleveren wat er nu beloofd is. Ook moet de oplossing gelden voor mensen die de schade niet konden herstellen omdat ze daar geen geld voor hebben. Die mensen hebben geen factuur, maar wel een offerte. Dat moet ook genoeg zijn.'

Loket

De provincie denkt er nog over na om een loket in te stellen, zodat gedupeerde 'oude gevallen' zich bij de provincie kunnen melden.