Tegenbegroting deel oppositie Stad redt het niet

© RTV Noord
De tegenbegroting van verschillende partijen in de gemeenteraad van Groningen heeft het niet gehaald. Te weinig partijen steunden de plannen van SP, VVD, CDA, Stadspartij en PVV.
De partijen wilden onder andere dat de gemeente om geld te besparen een wethouder zou schrappen, en dat de hondenbelasting gehalveerd zou worden.

'Liever wethouder extra'

Alle coalitiepartijen (GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie) stemden tegen de alternatieve begroting.
'Het gemis van voormalig wethouder Schroor (D66, red) wordt nog wel eens genoemd', zegt fractievoorzitter Berndt Benjamins van dezelfde partij. 'Ik had er dan ook liever nóg een wethouder bij gehad.'

'Juridisch niet haalbaar'

Wethouder Paul de Rook (D66) noemt de tegenbegroting op bepaalde punten 'niet haalbaar'.
'Er wordt onder andere voorgesteld om de stedenbanden die de gemeente heeft over zes weken, aan het begin van het nieuwe jaar, te schrappen. Dat is wel erg kort dag en bovendien juridisch niet haalbaar.'

Hondenbelasting

De oppositiepartijen wilden ook dat de hondenbelasting zou worden gehalveerd. Ook zou die in 2020 nog niet ingevoerd moeten worden in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer.
Dat gaat nu toch gebeuren. Wethouder De Rook gaf eerder al aan liever geen hondenbelasting in te voeren. Door de financiële situatie waarin de gemeente verkeert zegt hij niet anders te kunnen. Voor inwoners uit Haren en Ten Boer met een laag inkomen komt er wel een regeling voor eventuele kwijtschelding van de hondenbelasting.

Complimenten

En dus moeten SP, VVD, CDA, Stadspartij en PVV het doen met niet meer dan complimenten van de wethouder en enkele raadsleden.
'Als je je er makkelijk vanaf wilt maken maak je geen tegenbegroting', zegt wethouder De Rook. 'Het is namelijk niet eenvoudig. Dat verdient waardering.'