Trainingsurenkorting Groninger voetbalverenigingen uitgesteld

Een voetbalveld
Een voetbalveld © Marten Nauta/RTV Noord
De omstreden bezuiniging op de trainingsveldkorting voor sportverenigingen in Groningen wordt met een jaar uitgesteld tot de start van het sportseizoen 2021-2022.
Een amendement de ChristenUnie en D66 werd woensdag tijdens de begrotingsbespreking door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.
De kosten voor het uitstellen van de bezuinigingsmaatregel wordt bekostigd uit de algemene reserves. Het gaat om een bedrag van 180 duizend euro.

Huurstijging van 10 duizend euro

Het gemeentebestuur investeert de komende jaren in de aanleg van een groot aantal nieuwe kunstgrasvelden, en het vervangen van de oude velden. Daarmee komt de noodzaak van de zogenaamde trainingsurenkorting te vervallen. 'Er kan straks gewoon getraind worden, ook als het slecht weer is', aldus sportwethouder Inge Jongman eerder.
Gevolg is dat de voetbalverenigingen in de gemeente met ingang van volgend jaar fors meer huur voor de velden zouden moeten betalen. De stijging bedraagt in sommige gevallen ruim 10 duizend euro per jaar.

Sportkoepel wil uitstel

De sportkoepel Groningen die de belangen van sportverenigingen behartigt drong dinsdag al aan op uitstel van de bezuinigingen. 'Gebeurt dit niet dan zijn wij genoodzaakt om de samenwerking met de gemeente te stoppen', aldus voorzitter Bram Reudink.
Omdat het afschaffen van de korting van te voren niet is overlegd met de betrokken partijen vindt de voltallige raad een 'zachte landing' van de aangekondigde bezuinigingen op z'n plaats. Alleen de VVD stemde tegen de motie.
Het college wil volgend jaar ruim vier ton op sport bezuinigen. Vanaf 2022 gaat het om zes ton.