Stadse 'bezuinigingsbegroting' aangenomen: ozb omhoog, hondenbelasting in hele gemeente

© RTV Noord
De plannen van de gemeente Groningen om komend jaar 30 miljoen euro te bezuinigen gaan door. De gemeenteraad heeft er mee ingestemd.
De coalitiepartijen (GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie) stemden voor, en werden daarin gesteund door oppositiepartijen Partij voor de Dieren en 100% Groningen.
De andere partijen stemden tegen. 'Met pijn in het hart', aldus onder andere het CDA.

Enkele uren

De vergadering duurde enkele uren, het kostte wethouder Paul de Rook (D66) veel zinnen en nog veel meer woorden, maar de meerderheid van de gemeenteraad van Groningen is het uiteindelijk eens met zijn plannen.
Daarin staat onder andere dat de onroerendzaakbelasting (ozb) voor woningen en bedrijven omhoog gaat. Ook geldt in de hele gemeente straks hondenbelasting, ondanks een petitie die meer dan 4.000 handtekeningen kreeg.

'Meest kwetsbare inwoners ontzien'

Volgens wethouder Paul de Rook (D66) worden de meest kwetsbare inwoners ontzien in de bezuinigingsplannen. 'Bovendien blijven de belangrijkste plannen uit het coalitieakkoord intact.'

Acht ton gevonden

GroenLinks-raadslid Jasper Been vond 820.000 euro extra in de begroting, op een manier die door de rechtse oppositie en ook PvdA-leider Julian Bushoff 'creatief boekhouden' werd genoemd.

Leed sportverenigingen verzacht

Door de 820.000 euro wordt onder andere het leed voor sportverenigingen iets verzacht.
Zij krijgen namelijk pas vanaf het seizoen 2021-2022 geen 'trainingsurenkorting' meer: die korting zorgt er mede voor dat de lasten voor sportverenigingen omhoog gaan. Alleen de VVD stemde tegen dit plan: die partij is tegen het 'creatief boekhouden' van GroenLinkser Been.

Schaapskudde

Met het geld wordt ook de schaapskudde, die op bermen in de gemeente graast, behouden.