Verhoging 'terrasbelasting' zorgt voor extra geld energieplannen Stad

Er komt toch meer geld voor de wijkenergieplannen van de gemeente Groningen. GroenLinks, PvdA, SP en PvdD kregen de handen van de gemeenteraad op elkaar voor een verhoging van de precariobelasting.

Omdat die belasting verhoogd wordt, moeten gebruikers van de openbare ruimte vanaf komend jaar samen 150.000 euro extra ophoesten.

Terrassen

Onder anderen ondernemers die een terras op de stoep hebben moeten daarom meer geld ophoesten. 

'De druk op de openbare ruimte wordt steeds groter', zeggen de vier partijen gezamenlijk. 'Een hogere bijdrage voor mensen die die ruimte gebruiken is daarom rechtvaardig. Hiermee kunnen we bovendien openbare ruimte herwinnen.'

Wijkenergieplannen

De wijkenergieplannen moeten er mede voor zorgen dat de gemeente Groningen in 2035 CO2-neutraal is. Woningen worden in die plannen verduurzaamd. De plannen moeten er bovendien voor zorgen dat mensen niet teveel hoeven te betalen voor hun elektriciteit: 'energiearmoede' genoemd.

'Door de stijgende energielasten hebben mensen steeds meer moeite de eindjes aan elkaar te knopen', zegt PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff. 'Woningen van, met name minima, moeten verduurzaamd worden. Hierdoor helpen we meer mensen op weg naar werk, en voorkomen we energiearmoede.'

Lees ook:

Bezuinigingen leiden tot uitstel aardgasvrij maken Stad
- Stadse 'bezuinigingsbegroting' aangenomen: ozb omhoog, hondenbelasting in hele gemeente

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws